Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Home

Luister

Podcast

Zijdenkers

Bannerafbeelding voor fragment

Seizoen 1, Aflevering 1

1. Elselijn Kingma

Met

21:15

21:15

5 maanden geleden

48 min

De metafysica van de zwangerschap probeert een alternatief te denken voor het klassieke container-model, dat al lang meegaat: een foetus zit in de baarmoeder als een potje yoghurt in de koelkast. Een broodje in de oven zelfs. De vrouw zelf wordt meestal buiten beschouwing gelaten. Maar is een foetus of bevruchte eicel niet eerder een onderdeel van de zwangere vrouw, bijna zoals ze ook een hart en een lever heeft? Was ik ooit letterlijk een stuk van mijn moeder? Welke gevolgen heeft dat idee?

2. Kristien Hens

Seizoen 1, Aflevering 2

Hoe te leven op deze beschadigde planeet, is een urgente vraag, ook voor Kristien Hens. Ze denkt daar samen met vernieuwende filosofen en wetenschappers over na. De filosofie van nu heeft iets van loodgieterij: het onthult verborgen structuren en gaat uit van de rommeligheid van het leven. De mens is verweven met andere biologische organismes (zwammen, bacteriën, bomen, niet-menselijke dieren) en net die toevallige ontmoetingen scheppen kansen voor een mogelijke toekomst.

29 maart 2022

46 min

3. Grâce Ndjako

Seizoen 1, Aflevering 3

Wat kan niet-Westerse filosofie ons leren? Toen Grâce Ndjako filosofie begon te studeren vond ze aansluiting bij Simone de Beauvoir, die het belang erkende van ieders ervaring, zonder uit te gaan van een universeel standpunt.

30 maart 2022

43 min

4. Julia Jansen

Seizoen 1, Aflevering 4

Wat betekent het voor de filosofie om andere stemmen binnen te laten? Hoe belangrijk is het jezelf te kunnen herkennen in filosofische thema’s? Als student was Jansen sceptisch over de denkers die zich buiten de filosofische canon bevonden.Maar door haar ervaring in de filosofie en door het leven zelf is ze die zij-blik net belangrijk gaan vinden. Ze begon o.a. feministische filosofie te doceren op vraag van haar studenten, en heeft aandacht voor het belang van voorbeelden die inspireren.

31 maart 2022

47 min

Alle afleveringen

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

VRTNU wordt VRTMAX

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet