Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Home

Luister

Podcast

Zijdenkers

Bannerafbeelding voor fragment

Seizoen 1, Aflevering 2

2. Kristien Hens

Met Greet Van Thienen

00:00
00:00

2 maanden geleden

46 min

Hoe te leven op deze beschadigde planeet, is een urgente vraag, ook voor Kristien Hens. Ze denkt daar samen met vernieuwende filosofen en wetenschappers over na. De filosofie van nu heeft iets van loodgieterij: het onthult verborgen structuren en gaat uit van de rommeligheid van het leven. De mens is verweven met andere biologische organismes (zwammen, bacteriën, bomen, niet-menselijke dieren) en net die toevallige ontmoetingen scheppen kansen voor een mogelijke toekomst.

3. Grâce Ndjako

Seizoen 1, Aflevering 3

Wat kan niet-Westerse filosofie ons leren? Toen Grâce Ndjako filosofie begon te studeren vond ze aansluiting bij Simone de Beauvoir, die het belang erkende van ieders ervaring, zonder uit te gaan van een universeel standpunt.

30 maart 2022

43 min

4. Julia Jansen

Seizoen 1, Aflevering 4

Wat betekent het voor de filosofie om andere stemmen binnen te laten? Hoe belangrijk is het jezelf te kunnen herkennen in filosofische thema’s? Als student was Jansen sceptisch over de denkers die zich buiten de filosofische canon bevonden.Maar door haar ervaring in de filosofie en door het leven zelf is ze die zij-blik net belangrijk gaan vinden. Ze begon o.a. feministische filosofie te doceren op vraag van haar studenten, en heeft aandacht voor het belang van voorbeelden die inspireren.

31 maart 2022

47 min

Alle afleveringen