Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Home

Luister

Klara Select

De liefhebber

Marlies de munck klassieke muziek kan een levensgezel zijn

Marlies De Munck: "Klassieke muziek kan een levensgezel zijn"

Door De Liefhebber
Bannerafbeelding voor fragment

6 maanden geleden

2 min

Op 11 december 2021 was muziek- en cultuurfilosoof Marlies De Munck te gast bij Katelijne Boon in De Liefhebber. Luisterend naar 'Ich bin der Welt abhanden gekommen' van Gustav Mahler, vertelde ze dat klassieke muziek kan een rol spelen in het leven van mensen als een autonome speler, als een bron van betekenis maar ook van troost. Het kan een levensgezel zijn op een manier die verschilt van muziek die bedoeld is als leuke achtergrond of als iets waarvan je vrolijk wordt of energie krijgt. De klassiekemuziektraditie heeft de ambitie om meer te zijn dan dat. Het vraagt de luisteraars om écht te luisteren en aandachtig te zijn.
Volgens Marlies De Munck schuilt daarin een morele dimensie die te maken heeft met het zich willen openstellen voor 'het andere'. Niet alleen dezelfde canon beluisteren, maar ook nieuwe dingen ontdekken, waarbij er wel een soort van communicatie is die verder gaat dan een louter gezellige akoestische ervaring.
Daarbij hoedt ze zich voor de evolutie waarbij streamings en algoritmes alles aan de luisteraar aanpassen en hem niet meer uitdagen om naar buiten te gaan of zichzelf te 'overstijgen'.

Klara doet dat wel, volgens Marlies De Munck, het biedt muziek aan die vraagt om beluisterd te worden op een aandachtige manier.
De relatie tussen de muziek en de mens is als de relatie tussen twee mensen. Het vraagt een zekere vorm van respect. Je herkent iets als muziek en je opent jezelf. En daarbij horen 'beleefdheidsregels', waarbij het ene het andere moet respecteren.

Volgens de oude Bildungsidee, ook al te vinden bij Goethe en Schiller, leert een esthetische opvoeding de mensen een houding aan waarbij ze aandachtig worden en waarbij zintuigen veel meer zijn dan iets wat genot kan verschaffen. Het kan je toegang geven tot de wereld en je erin een plaats geven. 

Herbeluister het volledige gesprek met Marlies De Munck via onze app of op Klara.be

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Programma's