Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Home

Luister

Klara Select

De liefhebber

Peter de graef in elke symfonie zit stilte

Peter De Graef: "In elke symfonie zit stilte."

Door De Liefhebber
Bannerafbeelding voor fragment

5 maanden geleden

6 min

Volgens Peter De Graef is stilte de basisconditie van alles. "Stilte moet je niet maken, het is er gewoon. In elke symfonie is het steevast aanwezig en in ieder van ons zit ook fundamenteel een stillaag." Maar deze innerlijke stilte is niet altijd even makkelijk te vinden.

Hij zoekt dit onder andere op in zijn stuk bos in het zuiden van België, dat hij een tijd terug kocht. "Ik schaamde mij over het aantal bomen dat neerging in Antwerpen, waar ikzelf niet actief iets tegen had gedaan. Plots verdwenen al die platanen van de Leie, bomen die ik heel mijn leven had weten staan en ik werd er triest van. Het stuk bos dat ik heb gekocht zal de komende zeshonderd jaar onaangetast blijven, zo wil ik een gebaar naar de natuur maken."

In dat bos gaat hij zitten, zoekend naar stilte. Maar het zit boordevol geluiden van vogels, vliegtuigen, honden van het hondenasiel in het dal... "Aanvankelijk erger je je, want je wilt absoluut die stilte hebben. Voor zeker tien dagen heb ik mij bij bijvoorbeeld geërgerd aan één bepaalde vogel." Het moment dat hij zijn eigen ergernis moe was, viel plots de stilte waar hij naar zocht. "Door onze levensstijl zijn we opgenaaid en een andere manier om van al dat lawaai af te geraken is om trager te gaan leven. Wanneer je de stilte in jezelf opzoeken, gaat deze overdonderend luider klinken dan al het lawaai dat je voordien hebt ervaren." 

Let op, don't try this at home. De Graef raadt het niet aan om direct tien dagen in je eentje in een bos zitten. Zit eerst korte momenten in groep en bouw zo op. "Maar als je uiteindelijk het gevonden hebt ga je merken dat er dingen veranderen in je eigen perceptie, je houding tegenover jezelf en de wereld gaan verschuiven. En als je in die stilte muziek op zet, berg je dan maar!".

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Programma's