Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Home

Luister

Klara Select

De zomer van klara

Ich bin dein mensch is een filosofisch experiment

Ich bin dein Mensch is een filosofisch experiment

Door De zomer van Klara
Bannerafbeelding voor fragment

3 maanden geleden

5 min

In Ich bin dein Mensch neemt de Duitse regisseuse Maria Schrader zowel relaties als het romcomgenre onder de loep. Ze zadelt Alma op met een robot als levenspartner. Actrice Maren Eggert kreeg er prompt de acteerprijs op het filmfestival van Berlijn voor.

Ich bin dein Mensch is een liefdesverhaal tussen een vrouw en een robot. Al klinkt dat misschien rooskleuriger dan het is. Want van wederzijdse liefde is weinig sprake.

Het verhaal speelt zich af in een wereld waar technologie nog verder staat. Androïden zijn hot. Robots die dankzij artificiële intelligentie bijna niet meer van een mens te onderscheiden zijn. Goed nieuws voor al wie op zoek is naar een lief. Want androïden kunnen geprogrammeerd worden tot dé perfecte partner. Eentje die al je noden en verlangens kent.

Hoofdpersonage Alma neemt deel aan een experiment met zo’n liefdesrobot. Ze woont drie weken lang samen met Tom, haar hoogstpersoonlijke androïde die haar voortdurend het hof maakt. Maar helaas werkt dat voor Alma niet. En hoe meer Tom zijn best doet, hoe slechter zij daarop reageert.

De Duitse regisseuse Maria Schrader  had een voorspelbare romcom kunnen maken. Maar dat doet ze niet. Wel gebruikt ze dit verhaal als filosofisch denkexperiment. Kan liefde wel werken zonder frictie? Of is liefde maar waardevol als ze ook breekbaar is en kan verdwijnen? Daarnaast is Ich bin dein Mensch ook een film die de menselijke natuur tegen het licht houdt. Is de mens eigenlijk wel zo verschillend van robots? Zijn mensen niet op bepaalde manier geprogrammeerd door ervaringen, herinneringen en gevoelens uit het verleden? Er zit dus veel vlees aan deze film.

Ich bin dein Mensch draait nu in de bioscopen.

 

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Programma's

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet