Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Home

Luister

Klara Select

De zomer van klara

Jeroen laureyns die kunstwerken konden niet terug naar oekraine reizen

Jeroen Laureyns: “Die kunstwerken konden niet terug naar Oekraïne reizen.”

Door De zomer van Klara

Bannerafbeelding voor fragment

4 maanden geleden

7 min

Kunstrecent Jeroen Laureyns ging een kijkje nemen in het Museum voor Kunst en Geschiedenis in het Jubelpark in Brussel. Daar is namelijk de tentoonstelling ‘Unfolding Landscapes - Landscapes and Poetics in Contemporary Ukrainian Art’ te bezichtigen. Deze expo omvat meer dan 80 werken van 42 Oekraïense kunstenaars. Toch was deze tentoonstelling aanvankelijk niet bedoeld voor ons land.

Laureyns: “Deze tentoonstelling was in Silkeborg in Denemarken te zien voor de oorlog in Oekraïne startte. Door het uitbreken van de oorlog konden die kunstwerken niet terug naar Oekraïne reizen. Daarom is het initiatief gekomen van het Museum voor Kunst en Geschiedenis in het Jubelpark in Brussel om in de tijdelijke tentoonstellingsruimte van dat museum die tentoonstelling, zo vlak bij het hart van de Europese Unie, te tonen.”

De expo draait volledig rond landschap in de breedste betekenis van het woord en wil alle facetten van de Oekraïense (geschiedenis van de) landschappen tonen. Binnen de getoonde kunstwerken valt volgens Laureyns vooral een generatiekloof op. Een oudere generatie kunstenaars maakte voor de val van de Berlijnse muur immers eerder landschappen als tegenreactie op de officiële Sovjetkunst. De generatie artiesten die daarna kwam, en de overgang van communisme naar kapitalisme meemaakte, probeert met het landschap vooral deze ideologische breuk te verbeelden.

Daarnaast verandert de oorlogssituatie volgens Laureyns ook de betekenis van de werken die het Oekraïense landschap verbeelden. De kunstenaars zien deze tentoonstelling dan ook als een nieuwe kans om hun land en hun volk in het buitenland te tonen.

Laureyns: “Je ziet de liefde voor dat land, de liefde voor dat landschap. Het is een groot drama.”

‘Unfolding Landscapes’ is nog tot 18 september te zien in het Museum voor Kunst & Geschiedenis in Brussel.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde programma's

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet