Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Home

Luister

Klara Select

De zomer van klara

Manifesta14 strijkt neer in pristina

Manifesta14 strijkt neer in Pristina

Door De zomer van Klara
Bannerafbeelding voor fragment

26 dagen geleden

6 min

De nomadische kunstbiënnale Manifesta vindt dit jaar plaats in Pristina, de hoofdstad van Kosovo. Een geslaagde editie, vindt Jessica Gysel van kunstmagazine HART die de stad tijdens de openingsweek doorkruiste.

Met Pristina koos Manifesta voor een stad met een woelige politieke context. Na het uiteenvallen van ex-Joegoslavië maakte Kosovo deel uit van Servië, maar in 2008 riep het land eenzijdig de onafhankelijkheid uit. Die onafhankelijkheid wordt niet erkend door Servië, en ook niet door een groot deel van de internationale gemeenschap. Het leidt ertoe dat Kosovaren moeilijk naar het buitenland kunnen reizen en zich compleet geïsoleerd voelen in Europa.

'Als de Kosovaren niet naar Europa kunnen, dan komt Europa naar Kosovo, zo heeft Manifesta-directeur Hedwig Fijen tijdens de openingsdagen meermaals gezegd', vertelt Jessica Gysel vanuit Pristina.

Toch is Manifesta niet zomaar een circus van internationale kunstenaars dat even neerstrijkt op een nieuwe plek. Uit eerdere edities in Palermo en Marseille is gebleken dat de urbanistische ingrepen van Manifesta een blijvende impact hebben op de stad. En in deze editie is opvallend veel werk te zien van kunstenaars uit de eigen regio, zowel uit Kosovo als de omringende Balkanlanden.

Een installatie van de Kosovaarse kunstenaar Petrit Halilaj, die in het verleden ook al in Wiels in Brussel tentoonstelde, is Jessica Gysel het meeste bijgebleven. Hij ging aan de slag met de ruïne van een vijfsterrenhotel dat in de jaren 70 in Pristina werd neergepoot. Met de resterende letters en sterren op de gevel van het gebouw maakte hij een gedicht: 'When the sun goes away we paint the sky'. Een boodschap van hoop in een regio die de voorbije decennia getekend werd door conflict.

Manifesta14 loopt tot en met 30 oktober 2022 op verschillende locaties in Pristina.

 

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Programma's

Blijf op de hoogte

& wees er als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

VRTNU wordt VRTMAX

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet