Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Home

Luister

Klara Select

De zomer van klara

Peter von kant moet dat niet petra von kant zijn

Peter von Kant? Moet dat niet Petra von Kant zijn?!

Door De zomer van Klara
Bannerafbeelding voor fragment

1 maand geleden

5 min

Peter von Kant is de nieuwe film van de Franse regisseur François Ozon. En de titel alleen al herinnert aan Die bitteren Tränen der Petra von Kant, de bekende prent van Rainer Werner Fassbinder uit 1972.

De oorspronkelijke film van Fassbinder was een vrij bedrukkende en claustrofobische prent die zich volledig afspeelt in een appartement. Een verhaal over de egocentrische modeontwerpster Petra von Kant, haar huisslaafje en de jonge vrouw op wie ze hopeloos verliefd wordt. Een heel sterke maar ook deprimerende film over waanzin, jaloezie en verwrongen machtsverhoudingen.

Die film krijgt nu een Franse remake: Peter von Kant. Met Peter, een man dus, in de hoofdrol.

François Ozon is een van de meest productieve regisseurs van Frankrijk (8 Femmes, Swimming Pool, Jeune et jolie...) En hij is grote fan van Fassbinder. Een van zijn eerste films, Gouttes d’eau sur pierres brûlantes (2000), was al een verfilming van een toneeltekst van de Duitser.

Ozon gaat met Fassbinder aan de slag zoals alleen Ozon dat kan. Als een schelm. En dat maakt van Peter von Kant een heel genietbare, zelfs grappige film.

Filmjournalist Lieven Trio: “Ozon injecteert het verhaal met veel humor en kitsch. Daardoor voelt het plots veel lichter aan. Maar hij maakt er geen farce van. Hij verliest de dramatische kern van het verhaal nooit uit het oog. Het geheel deed me wat denken aan de toon van Pedro Almodóvar.”

Een Petra die Peter wordt. Misschien een marketing-zet van Ozon. Maar het prikkelt wel de verbeelding. En het is zeker geen gratuite keuze. Want Ozon brengt niet alleen een hommage aan Fassbinder, hij maakt ook een film óver Fassbinder.

Trio: “Ozon heeft altijd  vermoed dat Petra von Kant het alter ego was van Fassbinder zelf. En dat vermoeden maakt hij nog concreter door van het hoofdpersonage een man te maken. Met een dikke snor, net zoals Fassbinder.”

Peter von Kant wordt gespeeld door de Franse acteur Denis Ménochet, hier vooral bekend uit de openingsscène van Tarantino’s Inglourious Basterds. Ménochet schittert in een heerlijk sappige, flamboyante rol. Een rotvent waarin toch een grote tragiek schuilt. De bekende actrice Isabelle Adjani is Sidonie, zijn oude muze.

Peter von Kant draait nu in de bioscoop.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Programma's

Blijf op de hoogte

& wees er als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

VRTNU wordt VRTMAX

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet