Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Home

Luister

Klara Select

De zomer van klara

Rudi mannaerts wij willen geen clichemuseum zijn maar liever een verhaal aanbieden

Rudi Mannaerts: “Wij willen geen clichémuseum zijn, maar liever een verhaal aanbieden.”

Door De zomer van Klara
Bannerafbeelding voor fragment

4 dagen geleden

6 min

Pastoor Rudi Mannaerts straalt wanneer hij het heeft over zijn Sint-Andrieskerk. In 2019 opende hij in zijn geliefde kerk in Antwerpen zelfs het Sint-AndriesMuzeum of SAM. Dat museum kan je enkel op speciale gelegenheden bezoeken, zoals tijdens de Museumnacht van 6 augustus of tijdens de ‘Nacht van de Kerken’ van 13 augustus. Waarom het SAM net een bezoekje waard is naast de vele musea die Antwerpen rijk is? 

Mannaerts: “Wij willen geen clichémuseum zijn waar je in een serie vitrinetjes ons duurste of oudste voorwerp geëtaleerd krijgt. Wij willen liever een verhaal aanbieden, een verhaal van mensen. Wij willen dat je het bloed dat in de aders van onze voorouders stroomde een beetje kan voelen. Sint-Andries was nu eenmaal de meest volkse wijk van Antwerpen. Armoede was daar ook zeer rijkelijk aanwezig, vandaar de bijnaam ‘parochie van miserie’.”

Het doel van Mannaerts is de bezoekers van het museum laten meevoelen "met de Antwerpenaar doorheen de eeuwen”. Zo stap je er bijvoorbeeld terug in de tijd, wanneer je door een nagebouwd klein steegje uit het verleden wandelt. Die aanpak werkt, zo getuigen de enthousiaste reacties:

Mannaerts: “De vele spontane wow-ervaringen van onze bezoekers wijzen de weg.”

Laat je hier zelf overtuigen door het betoog van deze enthousiaste pastoor. Op 6 augustus kan je tijdens de Antwerpse Museumnacht van 19u tot 1u een kijk gaan nemen in het SAM. Ook daarbuiten is die Museumnacht zeker een aanrader, want met maar één ticket kan je 20 musea en culturele instellingen in de stad gaan verkennen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Programma's

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

VRTNU wordt VRTMAX

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet