Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Home

Luister

Klara Select

De zomer van klara

Wim vandekeybus het zoeken is belangrijker dan het resultaat

Wim Vandekeybus: “Het zoeken is belangrijker dan het resultaat.”

Door De zomer van Klara
Bannerafbeelding voor fragment

12 dagen geleden

7 min

In Wenen loopt ImPulsTanz, het grootste dansfestival ter wereld. Ook de Belgen zijn er sterk vertegenwoordigd: Needcompany, Rosas en Ultima Vez. Vooral voor Wim Vandekeybus zijn het belangrijke dagen. Zijn nieuwe voorstelling is er in première gegaan.

Ultima Vez, het dansgezelschap van Vandekeybus, bestaat 35 jaar.  En zo’n jubileum moet natuurlijk gevierd worden. In Scattered Memories blikt Vandekeybus terug op die 35 jaar. Hij brengt dansers van verschillende generaties en van vroeger en nu samen op de scène.

Vandekeybus: “Scattered Memories wordt zo een generatiemix van nieuwe en oude scènes. Daarbovenop is er fantastische muziek, beeldwerk en er zit zelfs film in. Het is echt een multimediavoorstelling geworden.”

Scattered Memories kan je best vertalen als een verzameling van verspreide en opgeknipte herinneringen. Herinneringen die Vandekeybus mixt met wat de toekomst te bieden heeft. De voorstelling is niet enkel nostalgisch maar ook zelfkritisch en gaat op zoek naar de kern van Ultima Vez.

Het verhaal van Ultima Vez is ook dat van Vandekeybus zelf. Hij zet zijn alterego’s op scène. Daarbij houdt hij vast aan een uitspraak van de Duits-Amerikaanse filosofe Hannah Arendt: “Vertel nooit je eigen verhaal zelf, maar doe het via de mensen die dichtbij je staan en die je graag zien.”

Vandekeybus: “Eigenlijk is het thema van de hele voorstelling ‘iets zoeken’. 35 jaar lang zeiden we altijd: ‘We are looking for something’. Het zoeken is belangrijker dan het resultaat tonen.”

‘Scattered Memories’ komt later dit jaar ook naar Vlaanderen.

 

Foto © Ultima Vez/Danny Willems

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Programma's

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

VRTNU wordt VRTMAX

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet