Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Home

Luister

Klara Select

De zomer van klara

Yasujiro ozu cinema op de tatami mat

Yasujiro Ozu: Cinema op de tatami-mat

Door De zomer van Klara
Bannerafbeelding voor fragment

1 maand geleden

7 min

Tokyo Story is niet meteen de nieuwste release van deze week. De film is uit 1953. De regisseur ervan, de Japanner Yasujiro Ozu overleed al in 1963. En toch kan je Tokyo Story in zowat elke arthousebioscoop zien. Distributeur Lumière en het Amsterdamse filmmuseum Eye hebben de handen in elkaar geslagen voor een digitale restauratie van de film. Meer nog: de hele zomer houden de arthousehuizen een mini-retrospectieve van Ozu’s werk.

Filmjournalist Jeroen Struys: “De canonisering van Ozu is een fenomeen op zich. Vandaag wordt Ozu gezien als een van de grootste regisseurs aller tijden. Maar bij leven was dat even anders. Zijn films kwamen meestal niet eens uit in België.”

Dat kwam voor een deel omdat de Japanse cinema lang heel ouderwets was. Pas in de jaren 1940 brak de geluidsfilm daar door. Internationaal kreeg Japan pas aandacht nadat Akira Kurosawa in 1951 de Gouden Leeuw had gewonnen. Plots toonde het Westen interesse in de spektakelfilms van Kurosawa. Maar die hebben dan weer niets met het werk van Ozu te maken.

Ozu maakte ontroerende films die tegelijk een inkijk geven in het Japan van de jaren 1950 en tegelijk ook vandaag nog raken. In een tijd dat Hollywood melodramatische films maakte, hield Ozu de zijne heel ingetogen. Zo zette hij zijn camera heel laag bij de grond, alsof je bij de mensen in huis op het tatami-matje zit. Intieme cinema, bijna huiselijk.

Struys: “Als je Ozu wil leren kennen, begin dan bij Tokyo Story. Die film wordt algemeen als zijn beste beschouwd. En zelfs als een van de beste aller tijden.”

Tokyo Story gaat over een ouder koppel dat naar Tokio reist om er hun kinderen en kleinkinderen te bezoeken. Maar de volwassen kinderen hebben het te druk en beseffen niet dat hun bezoek wel eens het laatste zou kunnen zijn.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Programma's

Blijf op de hoogte

& wees er als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

VRTNU wordt VRTMAX

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet