Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Home

Luister

Klara Select

Espresso

After life maybe im just an asshole

After Life: “Maybe I’m just an asshole…”

Door Espresso
Bannerafbeelding voor fragment

4 maanden geleden

5 min

After Life is de zwartkomische dramaserie van Ricky Gervais. Daarin speelt de komiek Tony, een levensmoeë weduwnaar. Sinds zijn vrouw aan kanker is overleden, kampt hij met depressieve gedachten. Niet meteen de basis voor fijne humor. En toch is de reeks al aan een derde seizoen toe. Op Netflix.

Filmjournalist Robin Broos heeft After Life helemaal uitgekeken.

We kennen Ricky Gervais van zijn absurde hersenspinsels The Office, Extras of Derek. Reeksen waarin hij zelf de hoofdrol speelt. In The Office een rampzalige baas en typische kantoorhumorist, in Extras een mislukt acteur. Maar in After Life is hij geen loser, hooguit een tragisch figuur die zijn leven met cynisme draagbaar probeert te maken. Dat maakt After Life zwartkomisch en dieptreurig.

In het derde seizoen van After Life lijkt Tony terug naar af te gaan. Een man die zichzelf nog meer de dieperik induwt wanneer hij terugdenkt aan zijn overleden vrouw. Door te blijven kijken naar homevideo’s van vroeger en te luisteren naar haar stem. Ingesproken boodschappen die zij vanop haar sterfbed heeft achterlaten. Maar ook vaak leuke video's. Een geestig nalatenschap, zeg maar. Maar voor hem telkens weer een bevestiging dat hij nooit meer gelukkig zal worden. Of in zijn woorden: “Maybe I’m not grieving, maybe I’m just an asshole.”

Toch ligt het geluk op de loer. Behalve het kerkhof bezoekt hij elke dag zijn vader in het rusthuis.  Die wordt verzorgd door Emma, een vrouw die wel enige interesse heeft in die rouwende Tony. Alleen, op cruciale momenten duwt hij haar weg. En worden de zaken pijnlijk gênant.

 

Broos: “Waar we Tony leerden kennen als een verzuurde cynicus, leer je hem aanvaarden als een man met een schijnbaar onoverkomelijke depressie. En dat is een erg straffe, bijna ontroerende boodschap die ik nooit had verwacht een komiek als Ricky Gervais.” Een zelfverklaarde atheïst, een absolute je-m’en-foutist maar ook een briljante grappenmaker die zelfs in onze donkerste gedachten humor vindt. Maar opvallend respectvol. Iets wat dit drama zeker nodig heeft.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Programma's