Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Home

Luister

Klara Select

Espresso

After yang sciencefiction met een filosofisch kantje

After Yang: sciencefiction met een filosofisch kantje

Door Espresso
Bannerafbeelding voor fragment

4 maanden geleden

5 min

After Yang is de nieuwste van de Amerikaanse filmmaker Kogonada. Een futuristisch maar delicaat verhaal over een gezin dat in een wanhopige situatie terechtkomt door de storing van zijn robotbediende. Een technosapiens, een humanoïde robot. Met Colin Farrell in de hoofdrol.

Yang is een technosapiens: een kruising tussen mens en spitstechnologie. Een robot die kan praten, denken en voelen. Hij woont in het gezin van Jake (Colin Farrell) en Kyra (Jodie Turner-Smith) en hun geadopteerd dochtertje Mika. Die is geboren in China.

De bedoeling is om Mika via Yang, de technosapiens, meer vertrouwd te maken met haar Chinese roots. Yang leert haar allerlei “fun facts” over de Chinese cultuur, enkele woordjes Chinees en zelfs liedjes. Tegelijk is Yang ook de oppas die Mika naar school brengt en een groot deel van de ouderlijke taken overneemt.

Maar Yang gaat stuk. Op een dag werkt hij niet meer. En dat werpt meteen de vraag op tafel: wie was Yang eigenlijk? Een essentieel radertje in het huishouden van Jake en Kyra? Of een grote broer voor Mika? Want die treurt om Yang.

Filmjournalist Lieven Trio: “After Yang is geen flitsende blockbuster. Wel een kleinschalige, intieme en melancholische film die het niet moet hebben van actiescènes of futuristische stadslandschappen. De meeste scènes spelen zich binnenskamers af en draaien om de gevoelens en de inzichten van de personages.”

Sciencefiction maar dus wel met een filosofisch kantje. Een portret van een vader die de voeling met zichzelf en zijn gezin kwijt speelt. En die beseft dat hij veel mooie dagen met zijn dochter heeft gemist. Tegelijk houdt regisseur Kogonada ons met de technosapiens een spiegel voor. Wat maakt een mens tot mens? Wat is een ziel? En hoe werken herinneringen?

Trio: “Er zit veel in de film. Misschien zelfs té veel. Soms had ik het gevoel dat er heel veel ideetjes en thema’s aangeraakt worden waar uiteindelijk te weinig wordt mee gedaan. Aan de andere kant is dat ook een kracht. Want het laat ruimte voor interpretatie en zelfreflectie. Op die manier kan de film nog lang nawerken.”

De grootste naam in After Yang is natuurlijk Colin Farrell. Hij speelt ingetogen en zelfs een beetje koel.

Trio: “Zijn rol deed me wat denken aan zijn samenwerkingen met Yorgos Lanthimos in The Lobster en The Killing of a Sacred Deer. Dat maakt hem interessant. Farrell wisselt grote, commerciële producties af met heel eigenzinnige arthousefilms. Onlangs nog in The Batman, nu is er dan zoiets als After Yang. Dan weet je dat je een boeiende carrière hebt opgebouwd.”

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Programma's

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

VRTNU wordt VRTMAX

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet