Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Home

Luister

Klara Select

Espresso

Alan lomax op zoek naar de bronnen van de blues

Alan Lomax op zoek naar de bronnen van de blues

Door Espresso

Bannerafbeelding voor fragment

2 jaar geleden

5 min

Twintig jaar geleden overleed Alan Lomax. Lomax was een Amerikaanse musicoloog en etnoloog. En vanaf de jaren 1930 trok hij dwars door de Verenigde Staten en Europa op zoek naar volksmuziek. Eerst samen met zijn vader John, later alleen.

De wereld zag er nog helemaal anders uit. Er was al wel radio maar nog geen televisie, laat staan Youtube of Spotify waarop je muziek van overal kon beluisteren. In de kofferbak van zijn auto stak een enorm opnameapparaat. Met lakplaten, batterijen en lange kabels raakte Lomax overal waar er muziek werd gemaakt.

Het bekendst werden de opnames die hij maakte in het diepe Zuiden van de VS. De Tweede Wereldoorlog was nog niet begonnen, de slavernij nog niet lang geleden afgeschaft. In de Mississippi Delta, een moerasgebied niet ver van Memphis, Tennessee, leefden de mensen nog apart naast elkaar. Witte mensen naast zwarte mensen. Lomax ging er op zoek naar de bronnen van de blues.

Espresso volgt Alan Lomax. Deep down South, dwars door het land waar de blues begon. Lees zeker ‘The Land where the Blues began’, het boek van Alan Lomax waarop we ons baseren. Het werd uitgegeven door The New Press.

Online vind je ook The Lomax Digital Archive, zijn hele archief. Met nog veel meer muziek, interviews en ook beeld. 

 

Foto Alan Lomax en Jerome Weisner © Bernard Hoffman

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde programma's

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet