Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Home

Luister

Klara Select

Espresso

Amor mundi theater over liefde de wereld broccoli en heel veel alcohol

Amor Mundi: theater over liefde, de wereld, broccoli en heel veel alcohol

Door Espresso

Bannerafbeelding voor fragment

10 maanden geleden

5 min

In zijn nieuwe theatervoorstelling Amor Mundi keert regisseur Piet Arfeuille terug naar 1977. Een bijzonder woelig jaar voor Duitsland. De terreurgroep Rote Armee Fraktion bereikt haar hoogtepunt en kaapt een vliegtuig. De Duitse filmmaker Rainer Werner Fassbinder maakt er film over die tot vandaag inspireert.

Fassbinder volgt koortsachtig het nieuws. Een vliegtuigkaping van een links-radicale groepering houdt hem wakker. De dag dat de gijzelaars bevrijd worden, liggen de kopstukken van de Rote Armee Fraktion dood in hun cel. Ze hebben zichzelf om het leven gebracht.

Een jaar later maken verschillende Duitse cineasten Deutschland im Herbst, een compilatiefilm over de bijzondere gebeurtenissen in 1977. Fassbinder is er een van. Hij filmt felle discussies met een vriend en zijn moeder. Wordt de democratie te veel beleden in woorden maar niet in daden? Is geweld legitiem, als het aangewend wordt om de wereld beter te maken? 

Piet Arfeuille schetst een tijdsbeeld uit de jaren 1970 dat tegelijkertijd aanvoelt als vandaag.  Radicaal zijn is cool, zo lijkt het wel.

Maar misschien is echte dialoog er wel één die geen antwoorden geeft maar juist vragen stelt. Is het gevaarlijk of net belangrijk om je uit te spreken? Een verhaal over morele kompassen en hoe die soms het noorden kwijtraken. En over broccoli, telefoongerinkel en heel veel alcohol.

De titel ‘Amor Mundi’ verwijst naar het werk van Hannah Arendt en betekent zoveel als ‘liefde voor de wereld’. Volgens Arfeuille kan die liefde ook via het woord bereikt worden. Want met de juiste woorden kan je de wereld beter maken.

Amor Mundi van Theater Malpertuis, met Tania Van der Sanden, David Geysen en Geert Vaes. Meer informatie vind je op www.malpertuis.be.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde programma's

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet