Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Home

Luister

Klara Select

Espresso

Borgen toptelevisie over politiek klimaat en gezinsleven

Borgen: toptelevisie over politiek, klimaat en gezinsleven

Door Espresso
Bannerafbeelding voor fragment

2 maanden geleden

7 min

Fans van Borgen keken even op vorige week. Er stond een nieuwe trailer op Netflix! En niet eentje van tien jaar oud maar van een splinternieuw seizoen. Borgen blijft een van de succesvolste Deense series ooit. En er is nooit genoeg verslavend bingemateriaal!

Hoe bouw je aan het land en tegelijk aan je gezin? Dat was het uitgangspunt van de Deense tv-reeks Borgen. Na drie seizoen kwam er in 2013 een einde aan. Maar dat was buiten Netflix gerekend. Negen jaar later bestelde Netflix een nieuw seizoen.

Filmjournalist Robin Broos heeft het nieuwe deel Borgen: Power & Glory helemaal uitgekeken.

Borgen is een politiek drama. Op zich al straf dat een verhaal over lokale politiek in de rest van de wereld zoveel succes kende. Andere Scandinavische toppers waren krimireeksen zoals The Killing of The Bridge. Borgen focuste op een toppolitica, Birgitte Nyborg.

Birgitte Nyborg wordt als bij toeval eerste minister van Denemarken, een jaar voor Denemarken echt zijn eerste vrouwelijke premier kreeg. Borgen verwijst naar Christiansborg, ‘De Burcht’, zoals het parlementsgebouw in Kopenhagen heet. Maar de reeks draaide ook rond de moeilijkheden die vrouwelijke politici ervaren.

Borgen: Power & Glory sluit indirect aan bij een héél actueel mondiaal thema: de klimaatverandering.

Er wordt in Groenland olie ontdekt. Het land behoort administratief nog altijd tot het Koninkrijk Denemarken. Nyborg is nu minister van Buitenlandse Zaken. En ze schiet meteen in actie om te voorkomen dat er werkelijk olie ontgonnen zal worden. Denemarken heeft het Klimaatakkoord van Parijs ondertekend en dus zet het zich in om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Nyborg krijgt tegenwind van de nieuwe premier. Ook een vrouw, maar van een andere partij. Die ziet natuurlijk al veel geld naar de schatkist vloeien.

De klimaatkwestie is de kapstok om opnieuw in het universum van de personages te duiken. De makers hebben de oorspronkelijke cast kunnen samenbrengen. Met natuurlijk Birgitte Nyborg, gespeeld door de fenomenale Sidse Babett Knudsen. Hoewel ze ondertussen gescheiden is, speelt haar ex nog altijd een belangrijke rol. Haar zoon Magnus is klimaatactivist geworden en brengt zijn moeder soms in verlegenheid. En er is de hele crew van de Deense televisie, waar journaliste Katrine Fønsmark terugkeert als hoofd van de nieuwsploeg. Zij is nu een koppel met Søren Ravn (jawel, Lars Mikkelsen!).

Adam Price, de bedenker van Borgen, had tien jaar geleden al aangekondigd dat er enkel een vervolg zou komen als de insteek helemaal anders zou zijn. De vondst om Nyborg meer op het internationale toneel te laten spelen, komt daaraan tegemoet. Misschien daarom ook dat de nieuwe reeks niet het vierde seizoen maar Borgen: Power & Glory heet.

Maar de essentie blijft wel overeind. Een toppolitica die worstelt met haar gezinsleven.

Borgen: Power & Glory is uit op Netflix.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Programma's

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

VRTNU wordt VRTMAX

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet