Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Home

Luister

Klara Select

Espresso

Botero in mons ik schilder geen dikke mensen

Botero in Mons: "Ik schilder geen dikke mensen."

Door Espresso
Bannerafbeelding voor fragment

7 maanden geleden

2 min

De Colombiaanse schilder en beeldhouwer Fernando Botero stelt tentoon in Mons. Botero staat bekend voor zijn ronde en voluptueuze vormen die zijn voorliefde voor satire en karikatuur weerspiegelen.

Hij laat zich inspireren door Colombiaanse folklore, Mexicaanse muurschilders, renaissancekunst en iconische werken van Velázquez, Picasso en Goya.

We praten erover met kunsthistoricus Laurens Dhaenens.

Fernando Botero is 89 jaar oud. Nog voor de Tweede Wereldoorlog (zo oud is hij dus!) begint hij aan een opleiding voor matador. Maar hij heeft meer talent voor het schilderen van stierengevechten. Al in 1948 worden zijn eerste illustraties in kranten gebruikt. Op zijn 19e krijgt hij een tentoonstelling in Bogotá. Niet lang daarna reist hij naar Europa.

Botero volgt een opleiding in Madrid. In het Prado kopieert hij de oude meesters als studiemateriaal. De bijzondere mix van Colombiaanse folklore, Mexicaanse muurschilders, renaissancekunst en iconische werken uit de Europese schilderkunst, maakt zijn werk zo uniek.

Zijn bronzen beelden, schilderijen en tekeningen zijn op het eerste gezicht vooral dikke, opgezwollen mensen. Maar volgens Botero zijn het geen ‘dikke’ mensen. Door de omvang van hun lichaamsdelen wil hij het relatieve belang daarvan aanduiden. De gezwollen mensen lijken te zweven en doen helemaal niet zwaar aan. Hun hoofden zijn groot (tot wel een kwart van het lichaam), de handen en voeten dan weer klein. Ook hun mond en ogen zijn ‘te klein’.

Botero’s werk is heel toegankelijk en heeft vaak een komisch en ontroerend effect op kijkers. Op anderen komt het dan weer schokkend over.

Botero maakt in zijn stijl ook imitaties van Velázquez en da Vinci. Ook ontleent hij gewelddadige thema's aan de burgeroorlog in Colombia: arrestaties, executies en huilende weduwes. Maar tegelijk ook feestende en dansende mensen onder het licht van een kaal peertje.

Net als Picasso met zijn Guernica klaagt Botero met macabere scènes de oorlog aan. Zo vormen de wreedheden uit de Iraakse Abu Ghraibgevangenis het thema van werken uit 2005.

De expo "Fernando Botero. Au-delà des formes" loopt tot eind januari in BAM in Mons.

Alle informatie vind je op www.bam.mons.be.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Programma's