Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Home

Luister

Klara Select

Espresso

Bruno matthys overal hing kunst tot in de badkamer en de wc

Bruno Matthys: "Overal hing kunst. Tot in de badkamer en de wc!"

Door Espresso
Bannerafbeelding voor fragment

6 maanden geleden

7 min

"Overal hing kunst, tot in de badkamer en de wc!" Een opmerkelijk citaat van Bruno Matthys. Bruno is de kleinzoon van het bekende verzamelaarskoppel Matthys-Colle. S.M.A.K. presenteert hun kleurrijke privéverzameling Pop Art. 45 werken van grote namen als Andy Warhol, Roy Lichtenstein en Panamarenko.

Het artsenkoppel Roger Matthys en Hilda Colle begon in de jaren 1950 met het verzamelen van hedendaagse kunst. Toen Roger in 2016 stierf, telde hun collectie zo’n 100 werken. Een van de mooiste privécollecties van België. Om de successierechten te betalen heeft de familie in 2019 een deel verkocht. Maar ze behield wel de Pop Artwerken. Die worden nu in bruikleen gegeven aan S.M.A.K.

Bruno Matthys kreeg kunst letterlijk met de paplepel naar binnen. Als kind ging hij elke zondag op bezoek bij zijn grootouders. Heel fascinerend was het dan als er een nieuw werk was aangekocht. Dan werd er gepraat en gedebatteerd aan tafel. Wat hij over de collectie weet, kent hij meestal via verhalen. Bruno was zelf nog niet geboren toen prinses Paolo op bezoek kwam of Sol LeWitt een muurschilderij maakte in de villa van zijn grootouders.

Roger Matthys was onrechtstreeks een van de grondleggers van het huidige S.M.A.K. Via de Vereniging voor het Museum van Hedendaagse Kunst ijverde hij voor een museum voor hedendaagse kunst in Gent. S.M.A.K. zou uiteindelijk in 1999 de deuren openen.

De expo POPART van Warhol tot Panamarenko. Uit de collectie Matthys-Colle & S.M.A.K. is tot mei volgend jaar te zien in het SMAK in Gent.

foto © Vincent Everarts

 

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Programma's