Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Home

Luister

Klara Select

Espresso

Cultuurhuizen duiken in hun kraag energiecrisis voelbaar in de concert en theaterzalen

Cultuurhuizen duiken in hun kraag. Energiecrisis voelbaar in de concert- en theaterzalen

Door Espresso
Bannerafbeelding voor fragment

13 dagen geleden

6 min

Ook de cultuurhuizen betalen hoge energieprijzen. De verwarming een graadje lager zetten, een extra dikke trui, duurdere tickets… Het zijn enkele maatregelen die de cultuursector neemt om de kosten te drukken.

DE SINGEL gaat nog verder en sluit kerstmis voor vier weken de deuren. “Een drastische beslissing” meent Annick Schramme, professor Cultuurmanagement aan de Universiteit Antwerpen. Want tijdens die periode wordt veel aan cultuurbeleving gedaan.

Of DE SINGEL hiermee een goede zaak doet, kan Schramme niet met zekerheid zeggen: “Dat zal nog moeten blijken. Maar ik denk dat andere cultuurhuizen voor andere strategieën zullen kiezen. Net om tijdelijke sluiting te vermijden.” Wel verwacht Schramme dat die zullen proberen om de extra kost niet door te rekenen aan de bezoekers. “Cultuur wordt in Vlaanderen net gesubsidieerd om een democratisch cultuurbeleid mogelijk te maken en zoveel mogelijk mensen te laten participeren”, aldus Schramme.

De energiecrisis is voor de cultuursector opnieuw een extra hindernis. De nasleep van corona is nog steeds te voelen. De vrees voor een nieuwe besmettingsgolf zorgt dan weer voor aarzeling bij de cultuurganger zelf.

Een nieuwe publieksbevraging toont volgens Schramme aan dat nochtans 80 tot 90 % van de bezoekers trouw wil blijven aan hun cultuurhuis. Maar dat vertaalt zich niet in de ticketverkoop, die langzaam verloopt. Mensen blijven voorzichtig en kiezen er misschien voor om op een andere manier cultuur te beleven.

Voor Schramme lijkt het evident dat de realisatie van artistieke producties op financiële limieten botst. Toch denkt ze niet dat deze crisis invloed zal hebben op de artistieke keuzes die gemaakt worden. “Artistieke vrijheid is een principe dat we koesteren,” zegt ze. “Maar de kunstenaar zal voldoende creatief moeten zijn om zich binnen de limieten van het budget uit te drukken. Er is geen andere keuze.”

Of de overheid nog extra maatregelen zal nemen voor de cultuursector, is onzeker. Schramme ziet de recent toegekende subsidies aan de kunstenhuizen alvast niet de hoogte ingaan.

“We moeten er allemaal doorheen”, zegt Schramme nog. “Blijf dus ook een beetje genieten van het leven en doe mee aan cultuur.”

 

Foto © DE SINGEL

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Programma's

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet