Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Home

Luister

Klara Select

Espresso

De bijzondere vriendschap tussen britten en sjostakovitsj

De bijzondere vriendschap tussen Britten en Sjostakovitsj

Door Espresso
Bannerafbeelding voor fragment

8 maanden geleden

2 min

Benjamin Britten sprak geen Russisch en Dmitri Sjostakovitsj geen woord Engels. Ze kenden elkaars taal niet, het moet een soort van intuïtieve vriendschap geweest zijn, via de muziek. En deze vriendschap staat centraal op Festival 20/21.

We praten erover met musicoloog Pieter Bergé.

Sjostakovitsj ontmoette Britten voor het eerst in 1960 in Londen. Mstislav Rostropovitsj voerde er het celloconcerto van de Rus uit. Rostropovitsj bleef ook daarna een verbindende rol spelen tussen de twee componisten. Of beter: zijn vrouw Galina.

Rostropovitsj was getrouwd met sopraan Galina Visjnevskaja, die zowel met Britten als Sjostakovitsj goed kon opschieten. Beide componisten schreven trouwens werken voor haar. Zo componeerde Britten de liedcyclus ‘The Poet’s Echo’ , gebaseerd op gedichten van Poesjkin.

Britten trok meerdere keren naar Moskou en nodigde Sjostakovitsj ook geregeld uit op zijn jaarlijkse festival in Aldeburgh. Al geraakte Sjostakovitsj daar pas in 1972. Vergeet niet dat dat midden in de Koude Oorlog was.

De twee spraken elkaars taal niet maar waren wel graag in elkaars gezelschap, waarschijnlijk met Galina als tolk. Ze voelden verwantschap in elkaars werk.

Brittens War Requiem heeft Sjostakovitsj erg beïnvloed. Sjostakovitsj droeg zijn 14e symfonie dan weer aan Britten op.

Zondag een hele dag lang op het Festival 20/21 de bijzondere vriendschap tussen Britten en Sjostakovitsj met drie concerten in de Schouwburg in Leuven. Alle info vind je op de website van het festival.

Foto © RIA Novosti

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Programma's