Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Home

Luister

Klara Select

Espresso

De moord op marat

De moord op Marat

Door Espresso
Bannerafbeelding voor fragment

14 dagen geleden

8 min

Het schilderij De moord op Marat is wereldberoemd. Jean-Paul Marat was een Zwitsers arts, filosoof, journalist en politicus. Een democraat die het opnam voor de zwakkeren. Tijdens de Franse revolutie voldoende om een verzameling vijanden aan te leggen.

In 1793 schilderde de Fransman Jacques-Louis David de dode Marat. Sinds het einde van de 19e eeuw hangt het schilderij in Brussel.

Met de spannende titel “De moord op Marat” willen de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel de  bezoekers verleiden voor een zogenaamde focustentoonstelling rond één schilderij in de collectie.

We praten erover met cultuurjournalist Sara Debroey.

De moord op Mara is een visueel krachtig beeld met een enorm beladen betekenis. Het toont het moment net na de moord op Marat door de revolutionaire Charlotte de Corday. Gezien de historische achtergrond is het werk een icoon van de Franse revolutie.

Het schilderij is een snapshot: het moment net na de moord, als de moordenares uit het zicht is verdwenen. Marat, liggend in zijn bad, het water ziet rood, de steekwonde, het bebloede mes, met dwars over het bad een plank. Marat werkte omwille van een huidziekte vaak in bad.

Het beeld is zo sterk dat het tot vandaag in de hedendaagse kunst blijft nagalmen.

De moord op Marat is nog tot 7 augustus 2022 te bezoeken in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Programma's