Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

De Oriënt-Express: een legende op wielen

Door Espresso
3 maanden geleden
5 min
Volgende afleveringen afspelen

Geen enkele trein die zo tot de verbeelding spreekt als de Oriënt-Express. Een trip van Parijs of Londen dwars door de Balkan naar Constantinopel. Daar zal Agatha Christie waarschijnlijk wel voor iets tussen zitten. In 1934 schreef ze haar wereldberoemde ‘Murder on the Oriënt-Express’. Maar op dat moment was de luxetrein al een legende op wielen.

In het kader van Europalia ‘Trains & Tracks’ kan je in Trainworld naar een expo over de Oriënt-Express. We praten erover met Pieter Jonckers, directeur van Trainworld.

Alleen al de luxe aan boord was legendarisch, met porselein en zilverservies. Kruiers kwamen bij de reizigers thuis hun bagage oppikken. Aan boord kreeg je een eigen suite toegewezen, compleet met badkamer. In de restauratiewagon werden de fijnste maaltijden aan tafel geserveerd.

Hoewel de Oriënt-Express dwars door Europa sneed, bleven de passagiers hele tijd aan boord. Enkel de locomotief werd af en toe gewisseld. De wagons boden een hoog comfort. ’s Nachts in bed maar ook in de restauratiewagen waar een perfecte vering voorkwam dat de wijn uit de glazen dokkerde.

De passagiers waren een bonte verzameling financiers, industriëlen, artiesten en nieuwe rijken.

De Oriënt-Express werd bedacht door de Luikse zakenman Georges Nagelmackers. Hij haalde de mosterd in de Verenigde Staten en stichtte in 1872 de Compagnie Internationale des Wagons-Lits.

Jonckers: “Nagelmackers ligt aan de basis van het luxereizen per trein doorheen Europa. Hij legde contacten met regeringen en spoorwegmaatschappijen en kreeg ook steun van Leopold II.” 

Bij de eerste ritten van de Oriënt-Express in de jaren 1870 waren ook journalisten uitgenodigd, in de hoop dat ze er positief over zouden schrijven. Noem Nagelmackers dus gerust ook een van de eerste marketeers van België. De modale toerist bestond toen nog niet. Ook vandaag nog moet je enkele duizenden euro’s neerleggen om met de Oriënt-Express tot in Venetië te sporen. 

Er kwamen verbindingen tussen Londen, Parijs of Oostende enerzijds en in het oosten Constantinopel, Bagdad en Teheran. En er deden allerlei verhalen de ronde: “Neem toch maar een revolver mee”, waarschuwde Nagelmackers zijn eerste passagiers, “Want als je door de Balkan reist, kan het wel eens nodig zijn om je eigen lijf en leden te beschermen.”

De expo over de Oriënt-Express in Trainworld loopt tot april 2022. Blikvangers zijn twee echte Orient-Expresswagons. U hoeft dus geen rijke industrieel of prinses te zijn om ook eens aan boord te mogen.

Alle informatie vind je op www.trainworld.be.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Programma's