Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Deel van verloren Panorama van Caïro terug in Brussel

Door Espresso
2 maanden geleden
4 min
Volgende afleveringen afspelen

Een schilderij van 114 meter lang en 14 meter hoog, dat lijkt niet zomaar te kunnen verdwijnen. Toch is dat precies wat er gebeurde met Het panorama van Caïro van de Belgische schilder Émile Wauters. Ergens in de jaren 70-80 verdween het kunstwerk spoorloos. Tot nu, want een deel van het panorama dook terug op en is te zien in het Museum Kunst & Geschiedenis in Brussel.

Kunsthistoricus Eugène Warmenbol kreeg vorig jaar op 6 december plots telefoon van een Franse antiekhandelaar in Zuid-Frankrijk met het bericht dat een deel van het schilderij bij hem was opgedoken. "Een heel mooi sinterklaascadeau. Eerst kwam de sceptische onderzoeker in mij naar boven, maar het bleek echt een deel te zijn van het panorama. En dan nog een van de mooiste!"

De Belgische kunstenaar Émile Wauters schilderde het panorama voor de wereldtentoonstelling van 1897. Het panorama verdween een kleine negentig jaar later. "Het doek moet toen zijn ingestort, daar zijn foto's van. Wat er daarna mee gebeurd is, is niet helemaal duidelijk."

"Het verhaal gaat dat de beste stukken eruit gesneden zijn. En dat blijkt te kloppen, vermits we één van de beste stukken terug gevonden hebben. Wat waarschijnlijk ook wil zeggen dat er ergens anders ook nog stukken te vinden zijn."

Het teruggevonden deel van Het panorama van Caïro is nog tot 2 januari te bezichtigen in het Museum Kunst & Geschiedenis in Brussel.

Foto © kmkg-mrah

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Programma's