Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Een stijlvolle Macbeth

Door Espresso
7 dagen geleden
6 min
Volgende afleveringen afspelen

"Is this a dagger which I see before me?" Een van Shakespeares beroemdste citaten komt uit 'Macbeth', het bloederige drama dat in de loop der jaren veel filmregisseurs geïnspireerd heeft, onder wie grootmeesters als Akira Kurosawa en Orson Welles. Nu heeft ook Joel Coen het stuk verfilmd, als 'The Tragedy of Macbeth'. Het is de eerste film die hij draait zonder zijn broer Ethan (denk aan 'Fargo', 'O Brother, Where Art Thou?' en 'No Country for Old Men').

De titelrol wordt vertolkt door tweevoudig Oscarwinnaar Denzel Washington. Filmrecensent Lieven Trio prijst zijn "geweldige frasering, intonatie, tempo. Hij mompelt een beetje, staat niet te declameren en legt zo de nadruk op de innerlijke strijd die Macbeth voert." De drievoudige Oscarwinnares Frances McDormand speelt Lady Macbeth. Zij is de echtgenote van Joel Coen en het was haar idee om de film te maken.

'Macbeth' speelt zich af in de elfde eeuw in Schotland. Het stuk gaat over een krijgsman die van drie heksen de voorspelling krijgt dat hij koning zal worden. Op aandringen van zijn vrouw gaat hij er ook alles aan doen om dat waar te maken: hij vermoordt de koning, en gaat zelf op de troon zitten. Maar daar betaalt hij ook een prijs voor: hij wordt waanzinnig.

Coen heeft Shakespeares tekst uiterst stijlvol verfilmd. Trio: "De decors zijn heel opvallend. Er is duidelijk niet gekozen voor realisme, het is geen kostuumdrama dat je recht naar de middeleeuwen katapulteert. Het is net een heel minimalistische weergave, met zeer kale en bijna abstracte decors. De heel elegante fotografie combineert fel licht met erg donkere schaduwen – wat natuurlijk aansluit bij de duisternis van Macbeths daden. Deze combinatie van fotografie en decors herinnert aan stomme films uit de jaren 20, zoals 'Nosferatu' en 'La passion de Jeanne d'Arc'."

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Programma's