Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Home

Luister

Klara Select

Espresso

El buen patron een spaanse aanrader

El buen patrón, een Spaanse aanrader

Door Espresso
Bannerafbeelding voor fragment

2 maanden geleden

4 min

El buen patrón, de goede baas! Het is de nieuwe film van de Spaanse regisseur Fernando León de Aranoa.

Blanco (Javier Bardem) is eigenaar van een middelgroot bedrijf dat gespecialiseerd is in professionele weegschalen. Hij predikt een sterk arbeidsethos en regeert over zijn personeel. El buen patrón haalt zijn werkvolk vaderlijk binnen. Maar schopt ze buiten als ze hem niet langer van dienst zijn.

Blanco wordt ook geconfronteerd met een reeks kleine en grote tegenslagen. Zoals de zoveelste affaire met een nieuwe stagiaire of een ontslagen werknemer die te luid protesteert.

Volgens filmjournalist Lieven Trio zit er veel symboliek in een verhaal over een weegschalenfabriek: “De weegschaal is een dankbare metafoor. Het verbeeldt enerzijds hoe Blanco alles perfect in evenwicht wilt houden. Anderzijds staat de weegschaal voor het enorme onevenwicht dat er bestaat, in die fabriek, maar ook in de gehele maatschappij.” 

El buen patrón werd vorig jaar geselecteerd voor de Oscars. Verrassend, want in Spanje is het zo’n beetje de ongeschreven regel dat Pedro Almodóvar voor de Oscarinzending zorgt.  El buen patrón won uiteindelijk geen Oscar. Maar in eigen land werd hij bejubelend.

Lieven Trio: ‘De film scoorde een recordaantal van twintig nominaties voor de Goya’s, de Spaanse Oscars eigenlijk. Het is echt wel een heel succesvolle film.’

El buen patrón draait nu in de bioscoop.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Programma's

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

VRTNU wordt VRTMAX

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet