Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Home

Luister

Klara Select

Espresso

Elvis presley versus colonel tom parker

Elvis Presley versus Colonel Tom Parker

Door Espresso
Bannerafbeelding voor fragment

9 dagen geleden

4 min

De Belgische bioscopen daveren op hun grondvesten want Elvis komt de zalen binnen geswingd. The King of rock ‘n roll krijgt een nieuwe biopic, geregisseerd door Baz Luhrmann

Een biopic over Elvis Presley? Moet dat nog? Kennen we ondertussen niet het levensverhaal van dit icoon? Arme jongen uit Memphis komt in contact met Afro-Amerikaanse muziek, verwerkt die in zijn eigen muziek, groeit uit tot superster hors categorie en gaat op tragische wijze ten onder gaat. Hoe geef je dat verhaal nog een frisse invalshoek?

Baz Luhrmann (The Great Gatsby, Moulin Rouge!) doet het!

Hij vertelt het verhaal door de ogen van Colonel Tom Parker, de illustere manager van The King. Parker, gespeeld door Tom Hanks, mét valse neus en mét fatsuit.

Maar euh… Wordt Parker niet algemeen beschouwd als the bad guy, de man die Elvis de dood in heeft gejaagd? Die hem als een circusaapje opvoerde en uitbuitte? Die na Elvis’ dood veroordeeld werd voor fraude? Een Nederlander die zich uitgaf als Amerikaan? Die gewoon Dries van Kuijk heette en zonder paspoort naar de VS was geëmigreerd? Er zijn zelfs onderzoekers die beweren dat hij in Nederland mogelijk bij een moord betrokken was en daarom het land verliet.

Colonel Tom Parker was een oplichter. En zijn grootste slachtoffer was Elvis. En net dat misverstand wil Parker zelf aan het begin van de film even rechtzetten. Hij heeft niet alleen Elvis ontdekt. Nee, hij bracht hem ook met de beste intenties naar de top. Dixit Colonel Tom Parker. Al voel je dat hij ook ons, het publiek, blaasjes probeert wijs te maken.

De ster van de film is ongetwijfeld Austin Butler, een vrij onbekende acteur die zich in het glitterkostuum van Elvis hijst. En als je hem bezig ziet, snap je meteen waarom hij gecast werd. Een charismatische kerel die perfect de rauwe, seksuele energie uit Elvis’ jonge jaren uitstraalt.

Filmjournalist Lieven Trio: “Ik vind deze film toch geen onverdeeld succes. Hij verveelt niet. Hij vliegt voorbij aan een verschroeiend tempo. Maar die ongelooflijke, zenuwachtige energie is tegelijk ook de zwakte. Regisseur Luhrmann gaat in overdrive. Hij is zodanig bezig met trucs en cuts dat hij zijn vertelling uit het oog verliest.”

En die vertelling is natuurlijk de relatie tussen Elvis en Parker. Die raakt ondergesneeuwd door andere feitjes uit Elvis’ leven. Alsof Luhrmann niet kan kiezen. Er blijft heel veel onuitgewerkt. En dat is zonde want de film heeft op zich alle troeven in handen.

Elvis draait nu in de bioscoop.

 

 

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Programma's

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet