Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Expo: Komt een Italiaan naar de Nederlanden

Door Espresso
1 maand geleden
6 min
Volgende afleveringen afspelen

Komt een Italiaan naar de Nederlanden: het klinkt bijna als een thriller. Maar het is ook een expo in het Museum Plantin-Moretus rond een fameus boek uit de 16de eeuw.

Precies 500 jaar geleden werd de Italiaanse schrijver Lodovico Guicciardini (1521-1589) geboren. Koopman maar ook schrijver van een bestseller over de welvarende Nederlanden van de 16de eeuw.

In 1552 beslist de koopman Lodovico Guicciardini dat het tijd is voor een carrièreswitch. Hij wordt schrijver omdat hij denkt dat dat beter verdient dan zijn job als koopman. En hij krijgt gelijk. In 1567 publiceert hij zijn bestseller: Descrittione di tutti i Paesi Bassi. In dit opmerkelijke boek beschrijft hij de economie, staatkunde, taal, flora, fauna en volksaard van de welvarende Nederlanden. Het boek wordt meer dan 60 keer uitgegeven, bij verschillende drukkers.

Een gesprek met Iris Kockelbergh, directeur van Museum Plantin-Moretus.

De expo Komt een Italiaan naar de Nederlanden loopt nog tot 6 maart in het Museum Plantin-Moretus in Antwerpen. Jeroen Olyslaegers heeft een reeks audioverhalen geschreven bij enkele stukken uit de expo.

Foto © Victoriano Moreno/Museum Plantin-Moretus

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Programma's