Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Franse film over illegale abortus wint Gouden Leeuw in Venetië

Door Espresso
14 dagen geleden
05:04 min
Volgende fragmenten:
Autoplay

‘L'événement’ is een hard drama over illegale abortus. De Franse regisseuse Audrey Diwan mocht de hoofdprijs in Venetië in ontvangst nemen.

"Ik maakte de film vanuit boosheid, verlangen, met mijn hoofd en met mijn hart", zei ze achteraf.

Audrey Diwan is 41. ‘L'événement’ is nog maar haar tweede film. Daarvoor werkte ze als journaliste en scenariste. Ze debuteerde in 2019 met ‘Mais vous êtes fous’.

‘L'événement’ speelt zich af in Frankrijk in de jaren 1960 en is gebaseerd op het gelijknamige autobiografische verhaal van schrijfster Annie Ernaux. Anne is een Frans meisje dat op afstuderen staat. Als ze onverwacht zwanger wordt, weigeren de dokters haar alle hulp. ‘Dat mag u me niet vragen’, zeggen ze. ‘De wet is onverbiddelijk, voor u en iedereen die u helpt.’ De jonge studente wordt vertolkt door de Frans-Roemeense actrice Anamaria Vartolomei.

Audrey Diwan is nog maar de zesde vrouwelijke laureaat van de Gouden Leeuw in Venetië. Ze volgt dit jaar Chloé Zhao op, die vorig jaar de hoofdprijs in de wacht sleepte met "Nomadland".

Er namen heel wat gerenommeerde filmmakers deel aan de 78e editie van het Filmfestival van Venetië. Onder anderen Jane Campion, Pedro Almodovar, Maggie Gyllenhaal en Paolo Sorrentino.

De Italiaanse regisseur Sorrentino werd bekroond met de prijs van de jury voor zijn autobiografische film "The hand of god". Die film vertelt het verhaal van het verlies van zijn ouders toen hij een tiener was. De hoofdrolspeler in de film, Filipo Scotti, werd gelauwerd met de prijs voor beste jonge acteur.

Jane Campion mocht de prijs voor beste regisseur in ontvangst nemen voor haar film "The power of the dog". De Nieuw-Zeelandse regisseur is bekend van "The piano", die gelauwerd werd met de Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes in 1993.

De andere bekende namen op het palmares van het 78e Filmfestival van Venetië zijn Penelope Cruz en Maggie Gyllenhaal. Ze sleepten respectievelijk de prijs voor beste actrice in "Parallel mothers" en beste scenario voor "The lost daughter" in de wacht.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Programma's