Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Home

Luister

Klara Select

Espresso

Fred brouwers over de stalen pinhelm van mozart

Fred Brouwers over De stalen pinhelm van Mozart

Door Espresso

Bannerafbeelding voor fragment

2 jaar geleden

5 min

'Het lijkt wel alsof de nazi's Mozart een stalen helm hebben opgezet, Schubert met een sabel hebben omgord en Johann Strauss prikkeldraad rond zijn nek hebben gewikkeld!' Woorden van de Oostenrijkse componist Robert Stolz.

In zijn nieuwe boek De stalen pinhelm van Mozart vertelt Fred Brouwers over de verknipte verhouding van de nazi's met klassieke muziek. Musici werden soms vereerd, soms verbannen, soms vermoord.

Fred Brouwers: “Musici zijn mensen als anderen. Sommigen hadden sympathie voor de nazi’s, sommigen waren hevige tegenstanders, anderen reageerden lauw. Er waren ook mensen bij die hun job probeerden te doen en hun roeping volgden: muziek maken voor een publiek, zonder dat ze bijbedoelingen hadden.”

In De stalen pinhelm van Mozart diept Brouwers bekende namen op zoals Carl Orff, Kurt Weill of Arnold Schönberg. Maar ook onbekende verhalen komen aan bod.

De Tsjechische componist Pavel Haas en zijn landgenoot dirigent Karel Ancerl arriveerden in 1944 samen in Auschwitz. Het leven van de ene is te danken aan de dood van de andere. Op het einde van de Tweede Wereldoorlog stonden de twee letterlijk zij aan zij en werden ze door dr. Mengele gekeurd. Een van de twee moest sterven, de andere zou worden vrijgelaten. Haas kuchte om aan te geven dat hij zwak was. Daardoor bleef Ancerl in leven. Het heeft zijn hele leven getekend.

De stalen pinhelm van Mozart is uitgegeven bij EPO.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde programma's

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet