Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Gent Filmstad, al meer dan 100 jaar!

Door Espresso
4 dagen geleden
04:11 min
Volgende fragmenten:

Film Festival Gent is begonnen. En niet toevallig verschijnt het boek ‘Gent Filmstad – Cinema’s en filmaffiches – 1938-1961’. Als je door dat boek bladert, besef je dat Gent misschien wel dé filmstad van Vlaanderen was of - wie weet - nog altijd is. Vol herinneringen aan bioscopen met heerlijke namen zoals Ideal, Odéon Palace, Metropole, Lido of King George.

We praten erover met Lies Van de Vijver, onderzoeker aan de UGent en mede-auteur.

Begin 20e eeuw is film een nieuw medium. Het perfecte entertainment voor het grote publiek. Gentse arbeiders genieten van de cinema. Eerst in kleine wijkzaaltjes maar snel ook in echte bioscoopzalen. Want film is vanaf het begin een heel internationaal gebeuren dat commercieel lucratief is.

Van 1948 tot 1952 zijn er even zelfs 37 bioscoopzalen in Gent! De bekendste is ongetwijfeld Capitole. In 1932 gebouwd door architect Geo Henderick als filmpaleis. Met een zwevend balkon en vooral met de perfecte akoestiek en beeldbeleving. Zeker na de Tweede Wereldoorlog beleeft de film hoogdagen.

Maar midden jaren 1950 keert de wind. Televisie doet zijn intrede. Eerst nog als duur toestel in enkele woonkamers. Maar snel ook in kleur en goedkoop. De filmindustrie reageert met enkele belangrijke innovaties: Technicolor (voor betere kleuren) en breedbeeld. Deze investeringen zijn niet evident en hebben zichzelf nooit terugbetaald. Want de bezoekersaantallen blijven dalen.

In 1957 laten de gevolgen van kleurentelevisie zich voelen en begint de grote crisis in de bioscoopwereld. Ook in Gent sluiten veel zalen de deuren.

In Archief Gent zitten zowat 9000 filmaffiches uit de periode 1938-1961. En net die geven een prachtig beeld van het Gentse bioscoopleven.

Affiches van de bekende kunstfilms vind je daar amper in terug. John Wayne en Humphrey Bogart, die wel. Maar geen François Truffaut of Ingmar Bergman. En net dat willen de auteurs van ‘Gent Filmstad’ onderstrepen. Film is eerst commercie en entertainment en dan pas kunst. De filmcanon staat veraf van het populaire medium waar het publiek van houdt.

‘Gent Filmstad – Cinema’s en filmaffiches – 1938-1961’ van Lies Van de Vijver, Guy Dupont en Roel Vande Winkel en wordt uitgegeven door Houtekiet.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Programma's