Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Home

Luister

Klara Select

Espresso

Het collectief en het priveclubje van schonberg

Het Collectief en het 'privéclubje' van Schönberg

Door Espresso

Bannerafbeelding voor fragment

2 jaar geleden

2 min

Vanavond opent de Wiener Philharmoniker het Gent Festival van Vlaanderen. En Gent blijft in Weense sferen.

Kamermuziekensemble Het Collectief brengt een concert In de geest van Schönberg. En het vond daarvoor de mosterd bij het Verein für Musikalische Privataufführungen. In Espresso vertelt Thomas Dieltjens, artistiek verantwoordelijke van Het Collectief, over deze bijzondere avonden.

In 1918 richtte Arnold Schönberg samen met een groepje verwante zielen de Verein für Musikalische Privataufführungen op. De vereniging bracht een select publiek samen om – afgeschermd van vijandige pers – te proeven van de nieuwe, hedendaagse muziek.

Alleen leden mochten naar de concerten komen luisteren en die moesten zich stilhouden. Er werd zelfs niet geapplaudisseerd. En journalisten waren niet welkom. Wellicht een reactionaire reflex van Schönberg wiens muziek voordien geregeld negatieve reacties had opgeroepen.

Het Verein speelde modernistische werken van Anton Webern en Schönberg zelf. Maar ook werken van componisten die elders geen kans kregen: Mahler, Ravel en Debussy. Omdat de Verein niet over een groot orkest beschikte, werden de werken voor deze privéconcerten aangepast naar arrangementen voor kleinere ensembles.

Meer informatie over Gent Festival van Vlaanderen, Het Collectief en Verein für Musikalische Privataufführungen vind je op gentfestival.be.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde programma's

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet