Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Holgut, of hoe in Siberië klimaatopwarming pijnlijk zichtbaar wordt

Door Espresso
2 maanden geleden
01:43 min
Volgende afleveringen afspelen

Vandaag komt er een heel bijzondere documentaire uit in de bioscopen: Holgut, van de Vlaamse regisseuse Liesbeth De Ceulaer. Een verhaal dat zich afspeelt in het hoge Noorden van Siberië.

Holgut betekent ‘mammoet’ in een Siberisch dialect. De film begint niet toevallig met de Siberische versie van het Bijbelse verhaal van Noach, de man die een ark bouwde. Ook vandaag nog is de mammoet, eeuwen nadat hij is uitgestorven, heel bepalend voor de cultuur in dat deel van Siberië. Hij leeft tot vandaag door in de volksverhalen.

De documentaire volgt twee verhalen. Aan de ene kant een wetenschapper die op zoek gaat naar de restanten van de mammoet. Aan de andere kant twee broers op rendierjacht. Samen vertellen ze hun kant van hetzelfde verhaal.

Liesbeth De Ceulaer is gefascineerd door twee fenomenen: extinction (het uitsterven van fauna en flora) en klimaatopwarming. Twee zaken waar de mens voor een groot deel zelf verantwoordelijk voor is. En twee fenomenen die pijnlijk duidelijk worden in het hoge noorden van Siberië waar de permafrost verder en verder smelt.

De gevolgen worden merkbaar:  de rendieren zijn weg, jagers vinden geen vlees meer, dorpen lopen leeg. En tegelijk komen de mammoetbotten bloot te liggen. Die trekken dan weer ivoorjagers en wetenschappers aan. Wetenschappers die er van dromen om de mammoet weer tot leven te wekken. Daarom zijn ze op zoek naar bruikbaar genetisch materiaal om het enorme dier te klonen.

De boodschap van De Ceulaer is cynisch: de mens droomt van een levende mammoet terwijl hij net zelf verantwoordelijk is voor zoveel uitgestorven dier- en plantensoorten. Een pijnlijke conclusie die De Ceulaer prachtig in beeld brengt. Na lang jagen, stoten de twee rendierjagers uiteindelijk toch op een kudde. Blijken het gedomesticeerde rendieren met herders te zijn. Want de oorspronkelijke rendieren zijn uitgestorven, net zoals de mammoet.

En tegelijk zit er ook een sprankel hoop in Holgut. De mens past zich overal aan. Misschien ook aan de smeltende permafrost.

Holgut kan je bekijken in de arthousebioscopen zoals in Zed, Lumière, Sphinx en Aventure. Alle informatie vind je op www.liesbethdeceulaer.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Programma's