Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Identiteitsverlies in Sound of Metal

Afbeelding voor fragment: Identiteitsverlies in Sound of Metal
6 maanden geleden

Stel je voor. Heel je levensstijl is georganiseerd rond je passie, muziek maken. Maar op een dag verlies je je gehoor. Dit overkomt Ruben in Sound of Metal. Hij trekt de wereld rond met zijn vriendin als drummer in hun metalband. Tijdens een vreselijk luid optreden echter verliest hij zijn gehoor. Plots komt deze mooie levensstijl in gevaar.

Ruben wordt gespeeld door Riz Ahmed, bekend van de HBO-serie The Night Of. Hij gaat volledig in de ontkenning. Hij beschouwt zijn doofheid als iets tijdelijk en heeft nog maar één doel: een oplossing zoeken. Hij heeft zijn zinnen gezet op een operatie. Maar in de film wordt hem een tweede optie voorgeschoteld: de weg van de aanvaarding. Lieven trio: "Hij komt in een dovengemeenschap terecht. Deze voelt heel authentiek. De personages worden namelijk bijna allemaal vertolkt door dove acteurs.

De kijker wordt ondergedompeld in de zintuiglijke wereld van een dove persoon. Lieven Trio: "De regisseur toont niet alleen Ruben zijn paniek, hij laat het ons mee ervaren. De kijker hoort soms enkel wat Ruben hoort. Of beter gezegd, wat hij net niet hoort." De film is een heel universeel verhaal over aanvaarding. "Het is een karakterstudie van iemand die zijn volledige zijn in het gedrang ziet komen. Hij zoekt naar een manier om met het verlies van zijn identiteit om te gaan."

Sound of Metal is voor het grootste deel in Amerika gefilmd, maar is in feite ook een Belgische film. Zowel de producer als het productiehuis zijn Belgisch. Bert Hamelinck van Caviar heeft al wat Amerikaanse films op zijn naam staan. "Iets om toch trots op de zijn als Belg."

De film is te zien op Amazon Prime Video.

Volgende fragmenten:

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Programma's