Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

"In onze maatschappij zijn we heel schuw geworden van geboortes."

Door Espresso
2 maanden geleden
04:31 min
Volgende afleveringen afspelen

"Voor mij was moeder worden een beetje herboren worden." In Mu.ZEE loopt op dit moment de expo Birth of a Mother van fotografe Julie Scheurweghs. Ze toont zwangere vrouwen, bevallingen en postpartum moeders. "Ik verberg niets, dus je ziet echt wel rauwe bevallingen. Maar daar zit ook heel veel schoonheid in."

Het idee voor deze fotoreeks kwam er toen Julie Scheurweghs zelf zwanger werd. "Ik wou een manier vinden om mijn zwangerschap in beeld te brengen. Maar niet op de typische manier."

"Ik heb mijn vriend ook de opdracht gegeven de geboorte van onze dochter te fotograferen. Ik was teleurgesteld toen ik de beelden zag, maar ik heb er mijn ding mee gedaan. En daar is nu een boek van."

"Vanaf dan wou ik zelf ook bevallingen vastleggen als fotografe." Op de oproep van Julie Scheurweghs kwam veel reactie en zo kon ze verschillende thuisbevallingen meemaken. "Dat zijn hele mooie, intieme momenten. Eens de baby er is, krijg ik toch ook altijd tranen in mijn ogen. Da's een magisch moment."

Ze koos voor pure, krachtige en vooral realistische foto’s. "We zijn als maatschappij heel schuw geworden van alles wat lichamelijk is. Terwijl dat net ook heel intens en mooi kan zijn."

Birth of a Mother is deel van de Fotobiënnale van Oostende. Nog tot en met 2 januari 2022 in Mu.Zee.

© beeld: Julie Scheurweghs

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Programma's