Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Home

Luister

Klara Select

Espresso

Jean marie massou de profeet van een naderende apocalyps

Jean-Marie Massou, de profeet van een naderende apocalyps

Door Espresso

Bannerafbeelding voor fragment

1 jaar geleden

6 min

Honderden meters ondergrondse gangen. De Franse kunstenaar Jean-Marie Massou (1950-2020) heeft ze meer dan 30 jaar lang rond zijn huis gegraven. Niet met een bulldozertje en zelfs niet met een schop maar met zijn eigen handen. Gigantische kloven en ondergrondse galerijen die hij "Le Temple" noemde. En daarnaast was hij ook nog eens onophoudelijk aan het tekenen. En over Massou en zijn kunst loopt momenteel een expo in Art et Marges, een kunsthal in Brussel.

Clara De Decker praat erover met historica Eline Adam.

Massou zag zichzelf als een profeet van een naderende apocalyps. Hij groef tunnels en voorzag ze van prachtig versierde ingangen: massieve stenen met runentekens. In het tunnelcomplex wachtte hij op aliens die hem zouden meenemen naar een nieuwe wereld. Die aliens zagen hem – zo beweerde hij toch –  als hun profeet.

Het levensverhaal van Massou is tragisch. Zijn moeder was meid in Parijs, werd zwanger en trok zich terug in een huisje in de Lot. Massou zelf liep amper school. Na de dood van zijn moeder meed hij andere mensen. Massou stond buiten de reguliere maatschappij. Hij heeft ook nooit een job gehad. Daar was hij niet toe in staat.

Massou maakte ook collages met foto’s die hij uit tijdschriften haalde. In zijn tekeningen komen vaak dezelfde thema’s terug. Aliens of een vrouw met een ouderwetse kinderwagen. Het werk van Massou werd eind van de jaren 80 “ontdekt”.

De tentoonstelling over Jean-Marie Massou loopt nog tot maart 2023 in Art et Marges. Alle informatie lees je op www.artetmarges.be.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde programma's

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet