Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Home

Luister

Klara Select

Espresso

Jeroen dhoe julius eastman is de jimi hendrix van de klassieke muziek

Jeroen D’Hoe: “Julius Eastman is de Jimi Hendrix van de klassieke muziek!”

Door Espresso
Bannerafbeelding voor fragment

5 maanden geleden

7 min

Klarafestival heeft een geweldige affiche aan de muur hangen. Met een minder bekende maar daarom niet minder interessante Amerikaanse componist: Julius Eastman. Geboren in 1940, in 1990 helaas al overleden.

Jeroen D’hoe is componist en musicoloog en heel bekend met de muziek van de Twintigste eeuw.

Eastman is vooral als componist bekend. Maar hij was een heel polyvalente artiest die piano speelde, zong en danste. Hij zong bijvoorbeeld op Eight songs for a mad king van Peter Maxwell Davies. En daarop deed hij heel speciale dingen met zijn stem. Screaming en growling die associeerden met de zang van de vroege blues.

Eastman speelde met de uiterste grenzen van de klankesthetiek, ook in zijn eigen muziek. Hij verschoof de muziek tot die dissonant begon te klinken. Een opeenstapeling van tegendraadse accenten, een beetje te vergelijken met de bekende distortionpedaal uit de rockmuziek. Daarom vergelijkt Jeroen D’Hoe Julius Eastman graag met Jimi Hendrix. De Amerikaanse rockmuzikant die de grenzen van zijn gitaar letterlijk opzocht. Hij stak ze zelfs in de fik.

Eastman schreef niet heel veel. Maar wat hij schreef, gaf hij vanuit zijn Afro-Amerikaanse en homoseksuele identiteit vaak provocerende titels mee. Zoals Evil Nigger of Gay Guerrilla die beiden op Klarafestival worden opgevoerd.

Eastman was zwart, gay, drugsverslaafd en kunstenaar. Zijn sociale identiteit werd niet aanvaard.

Eastman stierf jong. En terwijl generatiegenoten zoals John Adams of Steve Reich aan een groot oeuvre werkten, raakte Eastman bijna vergeten. Tot vandaag dus!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Programma's

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

VRTNU wordt VRTMAX

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet