Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Home

Luister

Klara Select

Espresso

Johan vandenbroucke over brouwers zolang hij schreef moesten we ons niet ongerust maken

Johan Vandenbroucke over Brouwers: “Zolang hij schreef, moesten we ons niet ongerust maken.”

Door Espresso
Bannerafbeelding voor fragment

2 maanden geleden

8 min

De Nederlandse schrijver Jeroen Brouwers is overleden. Dat nieuws kwam onverwacht. En toch weer niet. Want in een van de laatste interviews met De Standaard noemde Brouwers zichzelf een oude slof.

 

“De drift is er nog”, zei hij, “maar ik heb niet meer de energie om lava te spuwen”. Brouwers werd oud. En hij was de eerste die dat wist.

 

Johan Vandenbroucke is literair journalist, boekhandelaar en een heel dichte vriend van Brouwers.  Ze zagen elkaar bijna elke maand. “Ik heb zelden zo’n eerlijk en integer mens ontmoet. Hij was genadeloos integer en eerlijk tegenover zichzelf, vrienden en relaties. Hij had de naam een moeilijk mens te zijn. Maar hij was genadeloos eerlijk”, zei hij in Espresso.

 

Hij vertelt eerlijk over hun bijzondere vriendschap van meer dan 30 jaar. Over Brouwers’ helderheid van geest, zijn spitante taal en het einde van zijn schrijverschap. De laatste jaren was hij vooral bezig met zijn eigen archief. “Hij zei onlangs nog dat hij schrijver-af was. Gepensioneerd. Maar dat zei hij zes jaar geleden ook al.”

“Ik denk dat Jeroen Brouwers graag zal onthouden worden als een literator die heel hard zijn best heeft gedaan. Hij had een ontzettend talent maar hij was ook een harde werker”, aldus zijn vriend.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Programma's

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet