Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Karine Claassen: “Racisme blijft een taboe.”

Door Espresso
17 dagen geleden
01:37 min
Volgende afleveringen afspelen

Racisme in Vlaanderen? Valt wel mee, toch? Of niet? In de vijfdelige reeks Het leven in kleur zoekt documentairemaakster Karine Claassen het uit. Hoe is gesteld met het racisme in onderwijs, justitie, media, en in ons allemaal?

Karine Claassen is de dochter van een Nederlands-Limburgse vader en een Congolees-Zambiaanse moeder. Geboren in Jette, opgegroeid in Tielt-Winge en op school in Aarschot de enige leerling van kleur.

De belangrijkste motivatie om deze reeks te maken is haar eigen zoon. Daardoor is de reeks heel persoonlijk geworden. Ze stond vroeger nooit op de barricaden tegen racisme. Ze vond het zelfs lastig om erover te praten. Maar nu wil ze niet meer zwijgen.

Claassen komt geregeld zelf in aanraking met racisme. ‘Laat het overwaaien’ was de goede raad die ze van thuis meekreeg. Doe twee keer zo hard je best en uiteindelijk komt het goed! Nu ze zelf moeder is, beseft ze dat dit een foute aanpak is.

In een opvallend pakkende getuigenis vertelt een Vlaamse vrouw waarom ze haar zonen haar eigen achternaam gaf en niet die van haar Egyptische echtgenoot. Net omdat ze hen een betere toekomst wil verzekeren. Een andere man zegt: “Racisme is vermoeiend.”

Het leven in kleur is vanaf 12 oktober te zien op Canvas. Bekijk hele de reeks op VRT NU.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Programma's