Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Home

Luister

Klara Select

Espresso

Keith jarrett een irritante muzikant op het podium

Keith Jarrett: een irritante muzikant op het podium

Door Espresso
Bannerafbeelding voor fragment

1 jaar geleden

4 min

All that Jazz is het nieuwe Klaraboek. Karel Van Keymeulen legt 50 iconische platen op de pick-up. Zoals The Köln Concert van Keith Jarrett.

Keith Jarrett houdt in 1983 zijn Standards Trio boven de doopvont. Hij wil beroemde standards herinterpreteren. Een ideale naamkeuze dus. Het trio groeit uit tot een iconische band. Met Jack DeJohnnette op de drums en Gary Peacock aan de bas.

Keith Jarrett wordt geboren in 1945. Als jonge kerel trekt hij naar New York waar hij in zee gaat met Art Blakey, Charles Lloyd en Miles Davis.

Ondertussen stopt hij alles wat hij hoort in zijn eigen muziek: free jazz, postbop, gospel en Midden-Oostenachtige improvisaties. Echt wereldberoemd wordt hij met zijn epische soloconcerten. The Köln Concert uit 1975 wordt zijn best verkochte solo-album. De opname is een lijdensweg. Zowel voor Jarrett als voor de organisatoren. Jarrett heeft rugpijn en vindt de piano niet geschikt voor zijn talent. De pianostemmer is vijf uur (!) bezig vooraleer het instrument aan alle eisen voldoet. Maar The Köln Concert wordt wel een mijlpaal in de jazz.

Jarrett zingt, kraait en neuzelt mee met de muziek. Zijn lichaamstaal is ongewoon. Hij staat recht en beweegt mee alsof hij in extase is. De muziek lokt dat uit, beweert hij. Voor gehoest en het maken van foto’s tijdens concerten is hij dan weer allergisch. Men weze gewaarschuwd!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Programma's

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet