Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Home

Luister

Klara Select

Espresso

Kunst uit het hoge noorden

Kunst uit het hoge noorden

Door Espresso
Bannerafbeelding voor fragment

2 maanden geleden

5 min

In het hoge noorden van Canada, Alaska en Groenland wonen Inuits. De lokale bevolking maakt ook hedendaagse kunst.

In het Museum voor Kunst & Geschiedenis in Brussel loopt momenteel de tentoonstelling ‘Inuit, Het Hoge Noorden op papier’. 

Volgens Christine Willemen, publieksmedewerkster van het museum, gebruiken Inuits vooral de techniek van de steengravure. Ze maken een tekening die op steen wordt overgezet. Daar wordt dan weer een afdruk van gemaakt.

Willemen: “Uit hun manier van leven is een speciale beeldtaal gegroeid. Die gaat over hun verhalen, levenswijze en de dieren rondom hen. Dat resulteert in prachtige, schijnbaar eenvoudige afbeeldingen.” 

De meeste kunstwerken van de tentoonstelling zijn door vrouwen gemaakt. Om te overleven in het hoge noorden, hadden Inuits een strikte rolverdeling. Mannen gingen op jacht, vrouwen bleven thuis. Zij zorgden voor het dorp en de verwerking van het vlees. Maar de vrouwen bestudeerden ook de graveer-en tekenkunst. Met hun prenten konden ze bovendien extra geld verdienen.

Willemen: “Mijn favoriete prent is ‘De dieren verkleed als mensen’. Vaak zie je het omgekeerde. Maar op deze prent zie je een zeehond, een walvis en een ijsbeer met menselijke gezichten. Ze hebben dezelfde typische tatoeages en gezichtsschilderingen die Inuits ook hebben. De prent is grappig maar ook heel mooi.” 

Deze meeste prenten van de tentoonstelling komen uit de privéverzameling van Belgische schrijver Carl Norac.

Meer informatie over ‘Inuit, Het Hoge Noorden op papier’ vind je op de site van het Museum voor Kunst en Geschiedenis.

 

Foto © Museum Kunst en Geschiedenis - No Turning Back, Ningiukulu Teevee, 2021

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Programma's