Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

logo klara

  Home

  Luister

  Klara Select

  Espresso

  Kyoko scholiers over boy soms makkelijker om een vader mentaal te doden dan om waarheid te aanvaarden

  Kyoko Scholiers over Boy: “Soms makkelijker om een vader mentaal te doden dan om waarheid te aanvaarden.”

  Door Espresso
  Bannerafbeelding voor fragment

  10 maanden geleden

  2 min

  De tienjarige Boy zit in de klas als de politie hem plots komt halen. Hij weet niet waarom. Hij weet alleen dat hij niet meer naar huis mag, omdat hij in een ‘verontrustende situatie’ woont.

  Dit is het startschot van een lawine aan juridische, medische en emotionele argumenten die elk hun impact hebben op de jongen. In een broeierige montage toont theatermaakster Kyoko Scholiers een reeks grote en kleine gebeurtenissen die Boys lot zullen bepalen. 

  Het verhaal van Boy is fictief maar wel gebaseerd op honderd waarheden. Scholiers verdiepte zich maandenlang in de wereld van de jeugdhulp. Ze praatte met jeugdrechters, consulenten, pleeggezinnen, kinderpsychiaters, opvoeders, ouders en natuurlijk ook kinderen.

  Scholiers: “Een vierjarig meisje vertelde me hoe haar vader vermoord was. Ik was daar heel erg van geschrokken. Maar de coördinator van het jeugdcentrum zei me later dat er niets van het verhaal waar is. De papa leeft nog. Maar hij is al enkele jaren uit beeld. Het meisje hoort er sinds lang niets meer van. Dat is zo onbegrijpelijk voor het kind dat het voor haar makkelijker is om haar vader mentaal te doden dan om die waarheid te aanvaarden.”

  Joris Blanckaert componeerde een bijzondere soundscape die live wordt gebracht door het kinderkoor van Opera Ballet Vlaanderen en HERMESensemble. Samen vertolken zij de stemmen in het hoofd van Boy.

  Alle informatie over Boy vind je op www.operaballet.be.

  Gerelateerde artikelen

  Gerelateerde Programma's