Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Home

Luister

Klara Select

Espresso

Le sommet des dieux herschrijft de geschiedenis van de mount everest

Le sommet des dieux herschrijft de geschiedenis van de Mount Everest

Door Espresso

Bannerafbeelding voor fragment

9 maanden geleden

4 min

Anima is begonnen, het internationaal animatiefilmfestival van Brussel. En dat start letterlijk en figuurlijk op hoog niveau, met de Franse animatiefilm Le sommet des dieux. Die neemt ons mee naar het dak van de wereld: de Mount Everest.

Le sommet des dieux vertelt het verhaal van Fukamachi Makoto, een Japanse fotojournalist. Hij is gespecialiseerd in bergbeklimmen. Hij raakt in de ban van een mysterieus fototoestel dat zou toebehoord hebben aan George Mallory, de Britse alpinist die in 1924 had geprobeerd om als eerste de Mount Everest te beklimmen. Maar Mallory kwam om. Niemand wist of hij ook effectief de top had bereikt.

Mallory had wel een fototoestel bij zich, een Kodak. En als dat zou worden teruggevonden, zou de klimgeschiedenis van de Mount Everest herschreven moeten worden.

(Noot van de redactie: Edmund Hillary en Tenzing Norgay stonden in 1953 officieel als eersten op de top.)

Het verhaal van George Mallory is waar gebeurd. Maar de camera werd nooit gevonden. Er spelen in de film ook een aantal personages mee die gebaseerd zijn op bestaande mensen. Maar de belangrijkste personages zijn volledig fictief.

Een animatiefilm dus, want het is nu eenmaal niet zo makkelijk om op de Mount Everest te filmen. Het verhaal is trouwens gebaseerd op een manga-strip van Jirō Taniguchi (die op zijn beurt dan weer op een roman gebaseerd was).

Filmjournalist Lieven Trio: “Vanaf de allereerste beelden word je in de omgeving gezogen. Het voordeel aan animatie is dat je die majestueuze landschappen extra sfeervol kan invullen. Door te spelen met licht, donker en kleur. En dat doen regisseur Patrick Imbert en zijn team van animatoren op een fantastische manier.”

Een must voor elke bergbeklimmer!

Le sommet des dieux opent het Anima. Vanaf 23 maart 2022 in de bioscoop.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde programma's

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet