Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Lieven Trio: “Benedetta, leuke satire of belegen pulp?”

Door Espresso
8 dagen geleden
02:19 min
Volgende fragmenten:
Autoplay

Vandaag komt Benedetta uit in de zalen, de nieuwe film van Paul – Basic Instinct, RoboCop en Showgirls – Verhoeven.

Verhoeven baseert zich op het verhaal van Benedetta Carlini, een non uit de 17e eeuw die trouwens echt heeft geleefd. Maar Benedetta is niet zomaar een non. Naar eigen zeggen krijgt ze heel levendige visioenen van Christus en zelfs de stigmata, de kruiswonden van de Heer. Een andere non, Bartolomea, wordt aangewezen om haar te verzorgen. Na een tijd krijgen beiden een lesbische relatie.

Trio: “Je voelt dat Verhoeven zich enorm heeft geamuseerd met de details. Hij baseerde zich op een historisch boek van Judith C. Brown. Maar dat heeft Verhoeven gekruid met een aantal extra pikante details. Zo gaan sommige nonnen wel heel creatief om met een Mariabeeldje. De scène is een vergelijkbaar met de beenzwengel van Sharon Stone in Basic Instinct. Hét moment van de film iedereen nog lang over zal praten.”

Een film met veel bloot ook. Trio: “Om te provoceren natuurlijk. Maar ook om de hypocrisie van religieus fanatisme aan te tonen. En om aan te tonen dat religieuze extase soms dicht aanleunt bij seksuele extase. Al is het moeilijk te zeggen of Benedetta nu leuke satire is of ietwat belegen pulp.”

Verhoeven toonde al eerder interesse in religie. Enkele jaren geleden schreef hij zelfs een boek over Christus. Hij was zelfs even lid geweest van een Pinksterkerk.

Benedetta heeft een sterke cast. Met Charlotte Rampling al moeder overste. De hoofdrollen worden gespeeld door twee Belgische actrices. Daphné Patakia als Bartolomea en Virginie Efira als Benedetta. In Vlaanderen is Efira minder bekend maar in de Franstalige wereld is ze een echte filmster. Dit jaar zit ze bijvoorbeeld in de jury van het Film Festival van Venetië.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Programma's