Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Home

Luister

Klara Select

Espresso

Lieven trio de dorpsbewoners van lunana hebben zelfs nog nooit een film gezien

Lieven Trio: "De dorpsbewoners van Lunana hebben zelfs nog nooit een film gezien!"

Door Espresso
Bannerafbeelding voor fragment

15 dagen geleden

5 min

Lunana: A Yak In The Classroom is de eerste Bhutaanse film die een Oscarnominatie voor Beste Buitenlandse Film wist te versieren. Volgens filmcritici meer dan terecht.

Een bescheiden film met een eenvoudig verhaal. Ugyen is een jonge leraar die in de hoofdstad woont. Maar zijn hoofd staat amper naar lesgeven. Hij droomt van een leven in Australië en een carrière als popzanger.

Maar het omgekeerde gebeurt. Ugyen wordt naar Lunana gestuurd. Een piepklein dorp van 56 inwoners, op 4800 meter hoogte, diep weggestoken in de Himalaya, met de meest afgelegen school ter wereld. Hij heeft er niet eens elektriciteit om naar popmuziek te luisteren. Maar na een tijdje leert hij het daar toch te appreciëren.

Zo eenvoudig als het verhaal is, zo ingewikkeld was het om de film te maken. Niet alleen het hoofdpersonage moet acht dagen stappen om tot in Lunana te raken. Ook de filmploeg. Camera’s en lampen moesten gebruik maken van zonne-energie. De zonnepanelen werden per muilezel naar de set gebracht.

Filmjournalist Lieven Trio: “Al bij al een wat voorspelbare film die de thema’s nogal vrij voor de hand liggend in beeld brengt. Maar hij straalt wel een enorme authenticiteit uit.”

De acteurs die de dorpelingen spelen, wonen allemaal in Lunana, net als de kinderen in de klas. Amateurs komen vaak klungelig of gekunsteld over. Maar in deze film niet. De dorpsbewoners hadden zelfs nog nooit een film gezien. Ze hadden dus niet de neiging om te “acteren”.

De film is ook een tijdsdocument, een snapshot van een land in verandering. Bhutan was lang afgezonderd van de rest van de wereld. De hele 20e eeuw mochten er zo goed als geen buitenlanders binnen. Bhutan is ook het land van het Bruto Nationaal Geluk. Een arm land dat erg bezig is met het spirituele welzijn van de bevolking en het behoud van de natuur.

Maar misschien is de jeugd niet meer geïnteresseerd in die cultuur en droomt ze van materiële rijkdom. Daarom heeft regisseur Pawo Choyning Dorji deze film gemaakt: om zijn landgenoten even stil te laten staan bij wat ze te winnen of te verliezen hebben.

Lunana: A Yak In The Classroom draait nu in de bioscoop.

 

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Programma's