Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Lieven Trio: “Don’t look up is een stomp in de maag!”

Door Espresso
2 maanden geleden
6 min
Volgende afleveringen afspelen

Twee astronomen zijn op mediatour om te waarschuwen dat er een allesvernietigende komeet onderweg is richting aarde. Ze hebben ontdekt dat die over zes maanden onze planeet zal treffen. Helaas is niemand geïnteresseerd.

Don’t look up is de nieuwste film van Adam McKay (The Big Short en Vice) mét Leonardo DiCaprio én Jennifer Lawrence én Meryl Streep én Cate Blanchett én Timothée Chalamet. Dat wordt vuurwerk!

Een komeet die de aarde gaat vernietigen. Het ideale scenario voor een typische rampenfilms zoals Armageddon. De twee astronomen (Leonardo DiCaprio en Jennifer Lawrence) trekken met hun ontdekking naar de president en hopen dat die zal doen wat presidenten altijd in rampenfilms doen: de natie waarschuwen en een heroïsche reddingsmissie opzetten!

Helaas: in het Witte Huis zit een vreselijk narcistische, domme president (Meryl Streep) die de urgentie van de situatie totaal niet inziet. Dan maar naar de pers. Maar ook daar loopt het verkeerd. De mensheid schiet helemaal niet in paniek. Integendeel, veel mensen halen gewoon hun schouders op. Of erger nog: ze maken van die komeet iets politieks of beweren dat er helemaal geen komeet is.

Filmjournalist Lieven Trio: “Je kan gerust zeggen dat Don’t look up McKay’s meest satirische en urgente film. Hij bedacht het verhaal als metafoor voor de klimaatramp die op ons afkomt, en waarop onze politieke leiders veel te traag reageren. Maar er is gaandeweg nog een extra dimensie bijgekomen: toen het scenario bijna af was, barstte de coronapandemie los. Nog zo’n crisis waarin de waarschuwingen van wetenschappers wel eens opzij werden geschoven. En waarin de wetenschap zelfs verdacht werd gemaakt.”

Daarmee is Don’t look up veel meer dan gewoon een rampen of -klimaatfilm. Hij gaat over onze tijdsgeest, waarin de waarheid een zeer kneedbaar begrip is geworden. Een satire op het post-truth tijdperk dus.

Trio: “Het beste bewijs dat de film werkt, is dat hij als een stomp in de maag aankomt. Hij deed mij nog maar eens beseffen hoe urgent het allemaal is en wat er op het spel staat. Een film om te lachen, maar ook om te huilen.”

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Programma's