Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Home

Luister

Klara Select

Espresso

Lieven trio dune is een overrompelende film die je ook echt op groot scherm moet zien

Lieven Trio: “Dune is een overrompelende film die je ook écht op groot scherm moet zien.”

Door Espresso
Bannerafbeelding voor fragment

8 maanden geleden

4 min

Vandaag is een grote dag voor heel wat filmliefhebbers. Dune komt eindelijk uit. De nieuwe film van Denis Villeneuve is een van de grootste blockbusters van het jaar.

Lieven Trio: “Dune is in de eerste plaats een heel populair sciencefictionboek van Frank Herbert uit 1965. Het verhaal over een woestijnplaneet waarover verschillende ruimte-dynastieën oorlog voeren. Een iconisch boek waar miljoenen exemplaren van werden verkocht. Maar ook een vervloekt boek waarop verschillende filmmakers hun tanden stuk beten. Iconische boeken zorgen niet altijd voor iconische films.”

De verfilming van de Chileense regisseur Alejandro Jodorowsky zou meer dan 10 uur moeten duren. Maar die kwam er nooit. David Lynch verfilmde Dune in 1984. En daarmee is dan ook alles gezegd. Het werd een enorme flop.

Denis Villeneuve heeft een heel unieke positie veroverd in Hollywood. Incendies en Prisoners waren heel krachtige psychologische drama’s. Daarna zette hij de stap naar sciencefiction met Arrival en Blade Runner 2049.

Trio: “Villeneuve heeft bewezen dat hij die aartsmoeilijke evenwichtsoefening tussen diepgang en commercie weet uit te voeren. Er is op dit moment niemand die dat zo goed doet. Zelfs Christopher Nolan niet.”

Dune is een erg ingewikkeld verhaal met veel namen, intriges en dubbele agenda’s. Daarom misschien dat Villeneuve het boek in twee heeft gehakt. De film heet dan ook officieel ‘Dune: Part One’.

Kort samengevat: Paul Atreides (Timothée Chalamet) is de zoon van hertog Leto Atreides. In opdracht van de Keizer moet die verhuizen naar Arrakis, de enige planeet in het hele universum waar ‘spice’ te vinden is. Dat is een stof die levenskracht geeft en als brandstof voor ruimtereizen dient. Daar moet de Atreides-dynastie het gezag overnemen van het Huis Harkonnen. En terwijl dat allemaal gebeurt, blijkt Paul Atreides ook nog eens over bijzondere gaven te beschikken. Op en top sciencefiction dus!

Trio: “Dune is een ronduit overrompelende film. Een echte cinema-ervaring die je ook écht op een zo groot mogelijk scherm moet zien. Er is over ieder shot en elk detail nagedacht. De fotografie is meesterlijk. De kostuums, de architectuur, de muziek... Het klopt gewoon allemaal! Dit is geen product van een commerciële fabriek. Zeldzaam voor een sciencefictionfilm van 160 miljoen dollar.”

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Programma's