Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Home

Luister

Klara Select

Espresso

Lieven trio in cannes tori et lokita ontroert

Lieven Trio in Cannes: “Tori et Lokita ontroert!”  

Door Espresso
Bannerafbeelding voor fragment

1 maand geleden

6 min

Tori et Lokita, de nieuwe film van de broers Dardenne, is warm onthaald op het Filmfestival van Cannes. Met de film maken ze kans op een derde Gouden Palm. Dat zou een primeur zijn.

“Mijn internationale collega’s pinkten een traantje weg toen ze de zaal verlieten”, vertelt filmjournalist Lieven Trio. “En opvallend: er wordt gesproken van een ‘return to form’, een terugkeer naar hun beste niveau. Hun vorige films slaagden er misschien niet in om het publiek te raken.”  

Tori et Lokita is het verhaal van twee jonge Afrikaanse vluchtelingen die elk afzonderlijk naar België trekken. Trio: “Een aanklacht tegen de situatie waarin mensen zonder papieren verkeren. Maar ook een ode aan de vriendschap.”

Hoewel het een Franstalige film is, schitterden ook de Vlaamse acteurs Charlotte De Bruyne en Tijmen Govaerts op de rode loper.

Gisteren ging ook Crimes of the future in première, de nieuwe film van de Canadese cineast David Cronenberg.

Trio: “Het voelde een beetje als comfortfood. Als je houdt van de vieze films van Cronenberg, ga je deze ook goed vinden. Maar hij is te weinig vernieuwend of relevant om een Gouden Palm te winnen.”

Zaterdagavond weten we of een Belg de Gouden palm mee naar huis brengt. We duimen!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Programma's