Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Lieven Trio: "La civil is film zoals die in België nog nooit is gemaakt!"

Door Espresso
2 maanden geleden
01:10 min
Volgende afleveringen afspelen

Rol de rode loper uit en stoom nog even je tuxedo. Want Film Fest Gent start. Onze filmman Lieven Trio verstopt zich de komende weken in de filmzaal en brengt verslag. Van La civil bijvoorbeeld, de debuutfilm van de Belgisch-Roemeens Teodora Ana Mihai. Meteen ook de openingsfilm van het festival.

Teodora Ana Mihai is de dochter van Roemeense vluchtelingen. Toen ze acht was, kwam ze naar België. Later studeerde ze in Amerika. In 2014 maakte ze Waiting for August, een prachtige documentaire over een Roemeense moeder die naar Italië trekt om haar gezin te onderhouden. Met La civil zet Mihai de stap naar fictie, al blijft ze wel heel dichtbij de realiteit.

La civil speelt zich af tegen de achtergrond van het drugsgeweld in noorden van Mexico. Een moeder gaat op zoek gaat naar haar dochter die door een drugskartel is gekidnapt. De vrouw wordt door de overheid aan haar lot overgelaten. Dus schiet ze zelf in actie.

Lieven Trio: “La civil is een heel heftige film met veel geweld. Dat komt extra hard aan door de manier waarop het in beeld wordt gebracht. Mihai filmt vanuit de beleving van een huisvrouw die plots in een hypergewelddadige wereld terechtkomt.”

Op 20 oktober 2021 komt de film uit in de bioscoop.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Programma's