Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Home

Luister

Klara Select

Espresso

Lieven trio men is een niet te missen horrorfilm

Lieven Trio: “Men is een niet te missen horrorfilm!”

Door Espresso
Bannerafbeelding voor fragment

2 maanden geleden

5 min

De Britse regisseur Alex – The Beach – Garland is back. In Men trekt een jonge vrouw zich na de dood van haar man terug op het platteland. Het lijkt alsof iets of iemand haar stalkt. Wat begint als een dreiging eindigt in een nachtmerrie.

Men vertrekt van een groot horrorcliché: “Een vrouw alleen in een huis dat op het eerste gezicht vredig en idyllisch lijkt maar waar al snel vreemde dingen gebeuren.”

De ideale samenvatting van de cursus horrorcinema!

Maar als regisseur en scenarist Alex Garland deze gouden regel toepast, gebeurt er iets interessant. Men is niet zomaar een horrorfilm maar een heel gelaagde en fascinerende allegorie. Een fabel over de relatie tussen mannen en vrouwen. En vooral hoe mannen met vrouwen omgaan. Wat meteen ook de titel van de film verklaart.

Garland hangt geen rooskleurig beeld op van de man-vrouwrelatie. De film begint al meteen met een heel dramatische gebeurtenis. Tijdens een echtelijke ruzie tussen Harper (Jessie Buckley) en haar nogal manipulatieve man James (Paapa Essiedu) loopt het verschrikkelijk mis. Zij wil van hem scheiden, waarop hij ermee dreigt om zelfmoord te plegen. Even later ziet Harper hoe hij voor haar ogen uit de lucht valt en te pletter stort. Was het de bedoeling of was het een ongeluk?

In de nasleep van het drama beslist Harper tijd voor zichzelf te nemen en trekt ze naar een prachtig landhuis, buiten Londen. In het groen van het platteland kan ze wat op adem komen. En dat lijkt ook te lukken.

Filmjournalist Lieven Trio: “Er is een bijna magische scène waarin ze tijdens een boswandeling begint te zingen. Een fascinerende scène waaruit je kan besluiten dat ze letterlijk haar eigen stem herontdekt na een relatie waarin ze zichzelf kwijt was geraakt.”

Maar mooie liedjes duren niet lang. Harpers gezang wordt onderbroken door een naakte man die haar tot thuis achtervolgt. En dat is nog maar het begin. Vanaf dan komt ze de ene na de andere man tegen die haar lastigvalt, kleineert, beschuldigt of zelfs fysiek aanvalt. Het wordt steeds vreemder en grimmiger. En het vreemde is dat al die mannen gespeeld worden door dezelfde acteur: Rory Kinnear.

Trio: “Daarmee trekt Garland het verhaal naar een allegorisch niveau. Alle mannen zien er hetzelfde uit. Dit is een film die over “de man” in het algemeen gaat. En die komt niet zo fraai voor de dag. Ik zou daar niet uit concluderen dat Garland wil zeggen dat alle mannen schoften zijn. Maar hij vertaalt een bepaald gevoel van een personage in beeld en geluid. Een projectie van Harpers traumatische ervaringen die de meest ploertige en zielige neigingen van de man samenbalt in een echte horrortrip.”

Men is een ambitieuze en gedurfde film. Hij snijdt heel ernstige thema’s als misogynie, victimblaming en manipulatie aan maar vormt die om tot een filmische ervaring zoals je die niet vaak beleeft.

Trio: “Men zal zeker geen film voor iedereen zijn. Er zitten heel wat extreme momenten in. Het slot is echt wel gortig, maar tegelijk ook vrij geniaal. Maar Alex Garland zelf noemt Men geen horrorfilm. Wel als een film die een bepaald gevoel van afgrijzen probeert over te brengen. En als je er zo naar kijkt, dan wordt het toch vrij helder. Voor mij is het een niet te missen film!”

Als je nood hebt aan een gesprek kan u altijd naar de Zelfmoordlijn bellen op nummer 1813. Daar staat dag en nacht iemand klaar voor een anoniem en gratis gesprek. Meer informatie lees je op www.zelfmoord1813.be.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Programma's

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

VRTNU wordt VRTMAX

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet