Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Lieven Trio over Les Intranquilles: “Een film over de limieten van de liefde."

Door Espresso
2 maanden geleden
02:29 min
Volgende afleveringen afspelen

Les Intranquilles is de nieuwe film van de Belgische regisseur Joachim Lafosse. De relatie tussen Leila en Damien wordt op de proef gesteld door de mentale problemen van Damien. Ondanks zijn ziekte probeert hij toch een normaal leven te leiden. Maar hij beseft dat hij Leila misschien nooit zal kunnen geven wat ze echt wil. Lieven Trio heeft de film gezien.

De ‘rusteloze’ uit de titel is in de eerste plaats Damien. Een man van 40 maar ook een gerenommeerde kunstschilder. Hij maakt grote doeken vol levendige kleuren. Maar daarbij gaat Damien soms ook nogal in overdrive. Soms wordt het zelfs manisch. Dan slaapt hij niet meer maar blijft gewoon schilderen. En er gebeuren onvoorspelbare en soms ronduit levensgevaarlijke dingen. Damien krijgt het label bipolair opgeplakt. In de eerste plaats is dit heel moeilijk voor zijn vrouw Leïla en hun zoontje Amine.

Les Intranquilles toont hoe de ziekte van Damien een enorme impact heeft op het leven van zijn huisgenoten. Daarom ook dat de titel niet L’Intranquille maar wel Les Intranquilles is, in het meervoud dus.

Klein detail: de schilderijen van Damien zijn knappe werken om naar te kijken. Geen toeval trouwens want ze werden gemaakt door de Belgische kunstenaar Piet Raemdonck.

Regisseur Lafosse was altijd al geïnteresseerd in moeilijke gezinsdynamieken en  machtsverhoudingen. Denk maar aan zijn vorige films A Perdre la raison en  L’Economie du couple. Maar dit keer vertelt Lafosse zijn eigen verhaal. Zijn vader werd ook als bipolair gediagnosticeerd en verschillende keren opgenomen, zeker wanneer hij in een manische fase zat.

Dat voel je ook in de film. Lafosse observeert zijn personages met een enorme fijnzinnigheid en gevoeligheid. Hoe ze zich ten opzichte van elkaar verhouden en hoe die verhoudingen beginnen te verschuiven.

Lieven Trio: “De openingsscène is daar een mooi voorbeeld van. Op het eerste gezicht een heel normaal, zelfs idyllisch tafereeltje. Een gezin aan het strand, vader en zoontje op zee in een bootje. Maar dan duikt de vader plotseling in de zee. Op zich geen choquerende scène. Maar je voelt aan dat het niet helemaal is zoals het zou moeten zijn.”

En toch voel je een constante onderstroom van liefde. Want dat is de uiteindelijke inzet van de film. In hoeverre blijft de vrouw incasseren? Hoelang  blijft ze haar man graag zien? Tot op welk punt zijn haar liefde en vertrouwen sterk genoeg? Wanneer gaat er definitief iets kapot? 

Lieven Trio: “Dat is waar de film over gaat: over de limieten van de liefde. En dat is heel mooi.”
 

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Programma's